Foto: DELFI Reporter

Šovasar noticis kāds nebijis precedents – AS "Rīgas siltums" kurināmajā tika atrasts radioaktīvs piesārņojums, kas četras līdz sešas reizes pārsniedzis atļauto, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pagaidu izmeklēšanā noskaidrots, ka 14. jūnijā "Getliņu" sadzīves atkritumu poligonā reaģējuši radiācijas monitoringa vārti. Konteinerā nebija ne antīku pulksteņu, ne medicīnisku iekārtu, ne citu mantu, kas mēdz būt ar augstu jonizējošā starojuma līmeni, bet gan starojuma avots bijis no Baltkrievijas ievestā koksnes šķelda – tās pelni.

Šķeldu kā kurināmo izmantoja "Rīgas siltuma" katlu mājā Zasulaukā. Uz poligonu izsauktie radiācijas speciālisti deva savu vērtējumu – radiācijas monitoringa vārti Getliņos nekļūdījās. Pelnu paraugos laboratorijā cēzija radionuklīda koncentrācija četras līdz sešas reizes pārsniedza pieļaujamo normu.

"Rīgas siltumā" uz pusgadu noteikts monitoringa stāvoklis.

Raidījums atzīmē, ka "Rīgas siltums vairāk nekā mēnesi apturējis darbību četrās katlu mājās "Daugavgrīvā", "Vecmīlgrāvī", "Ziepniekkalnā" un "Zasulaukā". Nevienā no tām paaugstinātu starojuma līmenis nav atklāts, tomēr darbiniekiem izsniegtas radiācijas mērierīces un viņi speciāli apmācīti.

Uzstādīti arī radiācijas vārti šķeldas piegādātāju kontrolei. "Rīgas siltums" savus īpašniekus par incidentu neesot informējis.

Raidījums vēsta, ka visai drīz noskaidrojusies arī problemātiskās šķeldas kravas izcelsme. Ilgstošo lietavu dēļ pagājušajā rudenī zemkopības ministrs izsludināja ārkārtas stāvokli mežsaimniecībā. Vietējie uzņēmēji šķeldu vairs nevarēja piegādāt un pie pasūtījuma tika "R Grupa", kas šķeldu importē.

AS "Rīgas siltums" valdes loceklis Raivis Elliņš raidījumam atzinis, ka neoficiāla informācija liecina – krava ir no Baltkrievijas.

"Mūsuprāt, šī šķelda, konkrēti viens pelnu konteiners, ir paņemts no kādas radioaktīvas vietas, ir sakritis, ka krava vesta ar vairākām mašīnām kopā (..) Mums līgumos nekas līdz šim nebija ierakstīts par radiāciju. Tagad mēs esam ierakstījuši, Latvijā nav iepriekš nav bijis tāds precedents. Tas ir pirmais," atzinis Elliņš.

Radījums atgādina, ka pirms 32 gadiem notikusī avārija Černobiļas atomelektrostacijā tiek uzskatīta par vēsturē lielāko kodolkatastrofu. Tās sekas joprojām jūt arī Ukrainas kaimiņvalstīs. Radiācijas drošības centrs nav uztraucies par radioaktīvo kravu un "Rīgas siltumam" ieteicis to nevis iznīcināt kā bīstamu, bet pirms izmešanas "Getliņos" sajaukt ar parastiem pelniem, lai koncentrācija būtu mazāka.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) raidījumam teicis, ka rekomendācija sajaukt radioaktīvus pelnus ar neradioaktīviem pelniem, kamēr sasniedz pieļaujamu normu, nav pareiza. "Drīzāk jādemonstrē skaidra atbilde, ka tas notika tādēļ un tādēļ, kas ir izcelsme, kā radiācija tur varēja rasties, sadarbība ar trešajām valstīm. Jo radiācija nav joki, jo mēs zinām, kādas sekas tā var nest," atzinis Ašeradens.

Valsts Vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova raidījumam atzinusi, ka ieteikuma pamatā sajaukt radioaktīvos pelnus ar neradioaktīvajiem un aizvest atpakaļ nogādāšanai uz "Getliņiem" bijusi Lietuvas prakse.

Tika pieņemts lēmums par šādas imitācijas veikšanu, sajaukt radioaktīvos pelnus ar nereaktīvajiem pelniem, panākot, ka pelni atbilst Ministru kabinetā noteiktajai koncentrācijai, kurus drīkst apglabāt sadzīves atkritumu poligonā. Lietuva jau vairākus gadus pastiprināti kontrolē radioaktīvas šķeldas un granulas kravas no Balkrievijas un ir noteikusi stingrākas prasības, pie kāda piesārņojuma tās pāri robežai nelaiž, atzīmē "Nekā personīga".

Tāpat raidījums norāda, ka ne vides dienesta vadība, ne par vidi atbildīgais ministrs Kaspars Gerhards (NA) vajadzību pēc stingrāka regulējuma mūsu valstī neredz. Uzņēmums "R grupa" sadarbību ar "Rīgas siltumu" turpinās līdz pat nākamā gada oktobrim, jo uzvarējis konkursā par šķeldas piegādi šī gada apkures sezonai.

Elliņš raidījumam atzinis, ka no visiem piedāvājumiem, "R grupa" bijis lētākais. Viņš atzinis, ka "iepriekš līgumos mums nebija noteikts radioaktivitātes līmenis, šobrīd tas ir noteikts, es domāju, ka viņiem nav vairs arī finansiāli izdevīgi piegādāt mums šīs kravas. Mēs viņas vienkārši nepieņemsim. Tā kā tur nav bīstamība nekāda".

"Nekā personīga" ziņo, ka šovasar paaugstināts radioaktīvais starojums atklāts vēl kādā privāta uzņēmuma kravā – 12. jūnijā "Getliņos" nav ielaists uzņēmuma "Rīgas enerģija" šķeldas pelnu konteiners, kurā atklāts tāds pats piesārņojuma līmenis kā "Rīgas siltuma" kurināmajā.

Raidījums atzīmē, ka uzņēmums pastarpināti pieder ietekmīgā biznesmeņa Māra Martinsona ģimenei, piebilstot, ka ar Martinsonu saistīti uzņēmumi bieži iegūst Rīgas pašvaldībā pasūtījumus, kuri ir Rīgas vicemēra Andra Amerika un "Gods kalpot Rīgai" atbildībā.

"Rīgas enerģija" šogad zaudēja OIK atļauju, jo policijai ir aizdomas, ka koģenerācijas stacijas nodošanas testā kompānija blēdījās. Taču tai ir līgums ar "Rīgas siltumu" par siltumenerģiju,kas joprojām ir spēkā, rezumē "Nekā personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!