Finanšu ministrija apsver iespējas, kā atteikties no jaunās Valsts Ieņēmumu dienesta ēkas un citu valsts iestāžu biroju ēku celtniecības Mežaparkā, svētdien vēsta "de facto".

Taču iespējams, ka valsts, atsakoties no būvniecības, var ciest 3,2 miljonus latu zaudējumus - tas ir paredzams, ja valsts lauž līgumus ar bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra vadīto firmu "Mežaparks SPV".

Bijusī Valsts nekustamo īpašumu valde Māra Kaijaka vadībā norādījusi, ka 3,2 miljonus latu valsts ir ieguldījusi, lai uzņēmumam būtu finansējums darbības uzsākšanai. "Finanšu ministrs, lai tad sniedz savus skaidrojumus. Es tur nekas vairs neesmu un, vai dieniņ, lai taču viņi tagad ņemas ar to," teicis Kaijaks.

Savukārt Repše stāsta, ka "līgumi saslēgti tā, ka šobrīd jāmeklē tiesiski pareizākais ceļš, lai valsts izietu ar minimāliem zaudējumiem. Šādi vai tādi zaudējumi tiešām būs, bet nu tad vismaz jāparūpējas par to, lai zaudējumi aiziet pienācīgā vērtībā, ko valsts par to varētu saņemt."

Saskaņā ar esošo vienošanos, VID ar attīstītāju būtu jāslēdz nomas līgums uz 30 gadiem. Taču neviens nevar pateikt, kādu summu par ēku izmantošanu ik mēnesi būtu jāmaksā VID.

"De facto" norāda, ka līdz nākamās nedēļas beigām jābūt izveidotai darba grupai, kam jāizvērtē jau saslēgtie līgumi un jārēķina, ko ar projektu iesākt turpmāk.

Savukārt "Mežaparks SV" uzsver, ka vēlas projektu turpināt, jo zaudētājs šajā gadījumā būs tikai valsts. "VID ēka ir aktīvākais mūsu šodienas projekts un šeit ir atslēga, kāpēc mēs esam ieinteresēti VID ēkas būvniecībā, nepelnot vairāk par 5% - mēs gribam attīstīt šo teritoriju un tas būs kā dzīvības ieviesējs visā šajā jaunajā pilsētā," sacījis attīstītāju pārstāvis Jānis Stakens.

Lēmums celt VID ēku bija pieņemts pirms vairākiem gadiem un konkursā uzvarēja "Mežaparks SV", kas pirms tam bija iegādājies zemi no VID viena no vadītāja, Vladimira Vaškeviča šķirtās sievas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!