Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas zemkopības ministre Laimdota Straujuma izteikusi neuzticību Valsts zinātniskā institūta BIOR direktora Rafaela Joffes darbībai, kurš gan neatzīst savu vainu sadārzinātajā zušu mazuļu iepirkumā, kurā Latvija pieckārt pārmaksājusi to vērtību, bet no amata direktoru var tikai institūta padome, ziņo raidījums "Nekā personīga".

Latvijai būs jāatmaksā Eiropai nepamatotais sadārdzinājums, vairāki simti tūkstoši latu. BIOR vadība vairās atzīt savu vainu notikušajā un paši veiks pārbaudi.

Zemkopības ministrijas audits pabeigts rekordīsā laikā, un tajā noskaidrots, ka abās mūsu Baltijas kaimiņvalstīs, Igaunijā un Lietuvā, zušu mazuļi divus gadus iepirkti par piecas reizes mazāku cenu. Igaunijā 2011.gadā tos piegādāja Anglijas firma "UK Glass Eels". Tā atveda pie Anglijas un Francijas krastiem nozvejotos zivju mazuļus arī uz Latviju, taču pa vidu bija starpnieks - čehu firma "Marten Business Group". Kā noskaidroja "Nekā personīga", šī firma nekādu saimniecisko darbību neveic, bet ir klasiska "pastkastītes firma", kuras īpašnieks slēpjas aiz kāda ofšora Kiprā.

Čehu kompānija vienīgā atsaucās zinātniskā institūta BIOR izsludinātajam iepirkumam 2011.gadā. Pagājušajā gadā pretendenti bija divi, taču uzvarēja "Marten Business Group" ar lētāko piedāvājumu. Sludinājums bija ievietots ES vēstnesī angļu valodā, taču čehu firma vienīgā zināja, kādu summu Latvija gatava tērēt.

"Mani nepārliecina, ka kāda čehu firma, kas pati nav nodarbojusies ar zivsaimniecību, zina, ka šeit var pirkt zušus. Ja vien kāds tai nepačukst apmēram par kādu summu var pieteikties, lai nepārsniegtu konkursa summu. Man nav pierādījumu, bet man ir pārliecība, ka kāds ir zinājis un kāds ir šo organizējis," uzskata Straujuma.

Atbildīgās amatpersonas institūtā taisnojas, ka tirgus izpēti nav veikušas, bet paļāvušās uz saņemto piedāvājumu. Turklāt zivju mazuļi Latvijas upēs un ezeros ir nonākuši kā solīts. Līgumus par 781 829 latiem no BIOR puses parakstījis tā direktors Rafaels Joffe. Iepirkuma procedūru vadīja viņa vietnieks Zigfrīds Rozentāls.

Ministre norāda, ka lielāko daļu summas būs jāatmaksā Eiropas savienībai, jo izrādījies, ka Eiropas zivsaimniecības fonda līdzekļi ir izšķērdēti, un tas būs jādara nodokļu maksātājiem, jo BIOR ir valsts institūts.

Valsts zinātniskajos institūtos vadību var iecelt un atcelt tikai padome. BIOR tie ir trīs zinātnieki, kuriem tagad, veicot savu auditu, jālemj, vai priekšnieks jāatbrīvo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!