Foto: DELFI
Zemnieks Imants Trukšāns pirms diviem gadiem Lietuvā iegādājies traktoru, kurš izrādījies zagts, tāpēc to konfiscējusi policija, piektdien vēsta Latvijas Televīzijas ziņu raidījums "Panorāma".

Lauksaimnieks Imants Trukšāns lietotu "John Dear" traktoru par vairāk nekā 30 000 eiro 2016. gada pavasarī iegādājās no uzņēmuma "Aurega" Lietuvā, piereģistrēja Latvijā un nepilnus divus gadus izmantoja lauku darbos.

"Tagad atbrauca policija un vienkārši pateica, ka traktors ir zagts. (..) Teica, ja pretošos, tad dabūšu pāris dienas pasēdēt, kā saka. Atdevu traktoru," atklāj Trukšāns, kurš ir zemnieku saimniecības "Labrenči" īpašnieks.

Policija, kas tikai izpildīja prokuratūras norādes, skaidrojusi, ka Imanta traktors līdz ar vairākiem citiem zagts Zviedrijā. Pēc tam reģistrēts Lietuvā, kur Imants to nopircis. "Tur vēl bija trīs traktori, nopirku lētāko, paveicās, ka lētāko," klāsta Trukšāns.

Pagaidām gan traktors vēl nav aizvests atpakaļ uz Zviedriju un atrodas netālu no Ciblas Ludzā, vietējā stāvlaukumā.

Lēmumu par traktora aizvešanu pieņēmusi prokuratūra, kura no Zviedrijas saņēmusi tiesiskās palīdzības lūgumu. Trukšāna advokāts uzskata – prokurors nav ņēmis vērā starptautiskā konvencijā, kuras dalībvalsts ir arī Latvija, teikto, ka noziedzīgi iegūtus priekšmetus var atdot atpakaļ, bet neskarot labticīgu trešo personu tiesības. "Viņi ir likumā paredzētajā kārtībā iegādājušies traktoru, samaksājuši, visu pārbaudījuši, reģistrējuši publiskajā reģistrā. (..) Cenšoties aizstāvēt viena cietušā intereses, procesa radītājs nedrīkst radīt citu cietušo," pauž advokāts Gatis Seņkāns.

Valsts policija, jautāta par savu praksi ar zagtiem īpašumiem, norāda, ka konvencijā minēto par labticīga ieguvēja tiesību aizsardzību ņem vērā, gan iepriekš pārbaudot, vai pircējs tiešām nav zinājis, ka pērk zagtu mantu.

Raidījumā skaidro - ja par nozagtu traktoru apdrošināšanas atlīdzību saņemt var, zagtās mantas nejaušais pircējs, kuram tā vēlāk konfiscēta, paliek bez naudas un bez traktora. Apkrāptais Imants raidījumā atklāja, ka, ja traktoru viņam neatdos, viņš ir gatavs par to izdoto summu mēģināt piedzīt no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!