Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjerministra amata kandidāta Māra Kučinska topošās valdības deklarācijas projekts vedina domāt, ka dzīvosim Leiputrijā, uzskata politologs Filips Rajevskis.

Viņš norādīja, ka deklarācijas melnraksts pašlaik ir nekonkrēts un virspusīgs, taču tajā ir vairāki punkti, kas aizgūti no citām valdībām.

Rajevskis sacīja, ka atkal tiek plānots atgriezties pie obligātās veselības apdrošināšanas. "Šī ideja te atkal uzpeld, te pazūd, te atkal uzpeld," uzsvēra politologs. Šajā gadījumā Rajevskis ar interesi sagaidīs, kurš būs veselības ministra amata kandidāts, jo pašreizējais ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) iepriekš "nebija liels šīs idejas atbalstītājs".

Interesanta ideja ir arī 1% no iekšzemes kopprodukta novirzīšana ēnu ekonomikas mazināšanai, pauda eksperts, sakot, ka šī ideja ir ļoti ambicioza, tomēr, ja to izdotos realizēt, tad visi būtu ieguvēji.

Deklarācijas melnrakstā pavisam nekonkrēti ir atrunāta nodokļu sloga pārvietošana. Rajevskis sacīja, ka, izlasot pašreizējo piedāvājumu, nerodas pārliecība, ka šajā gadījumā nevarētu notikt tas pats, kas bijis iepriekš, paceļot nodokļus.

Rajevskis uzskata, ka atbalstāma lieta ir 2% no iekšzemes kopprodukta novirzīšana aizsardzībai, turklāt tas konsekventi turpinās līdzšinējās valdības ieņemto virzienu. Tomēr Rajevskis pauda, ka ir jāvēlas, lai ZZS pievērstu lielāku uzmanību iekšējai drošībai.

Vērtējot to, cik ļoti no šī sākotnējā varianta varētu atšķirties pieņemtā deklarācija, Rajevskis sacīja, ka lieli papildinājumi vai korekcijas varētu notikt brīdī, kad būs skaidrs Ministru kabineta sastāvs. Tajā brīdī ministri varētu gribēt grozīt savai nozarei veltītos deklarācijas punktus atbilstoši savai politiskajai pārliecībai un mērķiem.

Kā ziņots, nākamās valdības prioritātes varētu būt tautsaimniecības stiprināšana, reformas izglītībā un zinātnē, reformas veselības aprūpē, valsts drošība un nacionālā identitāte, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, kā arī ģimenes dzīves kvalitātes celšana un sociālais nodrošinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!