Šī gada 31.jūlijā notiks rakstnieka Jāņa Klīdzēja un viņa dzīvesbiedres Emīlijas Klīdzējas pārapbedīšanas ceremonija Rēzeknes rajona Kantinieku pagasta kapos, informēja Rakstniecības, teātra un mūzikas muzejā.
Klīdzēju pelnu urnas no ASV Kalifornijas štata šovasar ar Austras Ķesteres gādību tika atvestas uz Latviju un saskaņā ar viņu abu vēlēšanos tiks guldītas zemes klēpī Klīdzēja dzimtas kapos.

Jūlija pēdējā dienā plkst.12 notiks dievkalpojums Sakstagala pagasta Ciskādu baznīcā, bet plkst.14 - ziedojums zemes tiesai Kantinieku kapos. Pēc tam paredzēta pulcēšanās Franča Trasuna muzejā "Kolnasāta".

Jānis Klīdzējs dzimis 1914.gadā Viļānu pagasta Kurpniekos, mācījies Rēzeknes komercskolā un Latvijas Universitātes Lauksaimniecības fakultātē. Pirmā Klīdzēja publikācija datēta ar 1931.gadu, kad latgaliski iznākošajā žurnālā "Sauleite" tika publicēts viņa dzejolis "Vēsture". Pirmo romānu "Jaunieši" Klīdzējs publicēja 1939.gadā.

Kara laikā Klīdzējs emigrēja uz Vāciju, bet 1950.gadā - uz ASV, kur vēlāk Kalifornijas universitātē ieguva maģistra grādu klīniskajā socioloģijā.

Vienu no saviem populārākajiem romāniem "Cilvēka bērns" Klīdzējs izdeva 1956.gadā. Klīdzējs ir 24 grāmatu autors, bijis Rakstnieku savienības biedrs un Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis.

Jānis Klīdzējs aizgāja mūžībā šā gada 2.maijā ASV, Kalifornijas štatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!