Foto: Shutterstock

Tiesu varai ir jāuzņemas atbildība par tiesnešu atlases un karjeras attīstības procesu, tostarp tiesas priekšsēdētāja amata kandidāta izraudzīšanos, komentējot 18. septembra Tiesnešu neklātienes konferencē paustos viedokļos, norādīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Ministrs uzsvēra, ka pēc Tieslietu ministrijas iniciatīvas pērn Saeimā tika iesniegti un pieņemti grozījumi likumā "Par tiesu varu". Tas bija nozīmīgs solis tiesu varas neatkarības stiprināšanā, paplašinot Tieslietu padomes pilnvaras, tostarp, tās kompetencē nododot rajona (pilsētas) tiesas priekšsēdētāja un apgabaltiesas priekšsēdētāja iecelšanu un atbrīvošanu no amata, kā arī tiesneša pārcelšanu uz vakanto tiesneša amatu augstāka vai zemāka līmeņa tiesā, grozījumu nozīmi akcentēja ministrs.

Rasnačs norādīja, ka jāsper nākamais solis – tiesu varai jāuzņemas atbildība gan par tiesneša amata kandidātu atlases kārtības noteikšanu, gan par tiesnešu karjeras attīstību, tostarp, tiesas priekšsēdētāja amata kandidāta izraudzīšanos. Tādējādi tiktu sekmēta tiesu varas neatkarība un nodrošināta atklāta un caurspīdīga tiesu varas organizācija.

Atbalstot nepieciešamību veikt izmaiņas esošajā tiesas priekšsēdētāja amata kandidātu atlases procedūrā, Rasnačs pauda gandarījumu, ka tiesnešu konferencē tika atbalstīta iespēja katram no tiesnešiem paust savu viedokli par iespējamajām izmaiņām.

Jau vēstīts, ka otrdien notikušajā Tiesnešu neklātienes konferencē tiesneši pauda pārliecinošu atbalstu priekšlikumam, ka rajona (pilsētas) un apgabaltiesas priekšsēdētāju pēc tiesnešu kopsapulces ierosinājuma amatā ieceļ Tieslietu padome, pavēstīja Augstākās tiesas (AT) pārstāve Rasma Zvejniece.

Līdzšinējā kārtība paredz, ka priekšsēdētāju amatā ieceļ Tieslietu padome pēc tieslietu ministra priekšlikuma.

Tiesnešu aptauja jautājumā par izmaiņām tiesu priekšsēdētāju iecelšanas kārtībā tika organizēta pēc Rīgas apgabaltiesas tiesneša Jura Stukāna priekšlikuma. Tiesnešu vairākums vēlējās, lai šāds jautājums tiktu iekļauts tiesnešu neklātienes konferencē reizē ar tiesnešu pašpārvaldes institūciju elektroniskajām vēlēšanām.

Saeima pērn novembrī jau paplašināja Tieslietu padomes pilnvaras attiecībā uz apgabaltiesas priekšsēdētāju iecelšanu amatā. Parlaments pieņēma plašus grozījumus likumā "Par tiesu varu", tajā skaitā nosakot lielākas pilnvaras Tieslietu padomei. Piemēram, tika noteikts, ka apgabaltiesas priekšsēdētāju uz pieciem gadiem ieceļ amatā Tieslietu padome pēc tieslietu ministra priekšlikuma. Līdz tam personu šajā amatā iecēla tieslietu ministrs, saskaņojot ar padomi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!