Foto: LETA
Pēc medijiem nosūtīta paziņojuma par piešķirtās naudas izšķērdīgu tērēšanu Tieslietu ministrijā (TM), ministrs Dzintars Rasnačs (NA) uzdevis izslēgt no VDK zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētāja vietnieci Kristīni Jarinovsku, liecina portāla "Delfi" rīcībā esoša informācija.

Rasnačs uzdevis grozīt Ministru kabineta (MK) rīkojumu nr.433 un izslēgt Jarinovsku no komisijas. Kā liecina "Delfi" informācija, lēmums par Jarinovskas izslēgšanu varētu tikt skatīts jau 3.marta valdības sēdē.

Paziņojumā viņa norāda uz neskaidrībām par TM finansējuma izlietojumu, kas paredzēts "totalitārā režīma dokumentu zinātniskajai izpētei un nodarītā kaitējuma aprēķināšanai".

"Pieprasīju pēc komisijas [VDK zinātniskās izpētes] vadītāja lūguma TM informāciju par to, kā ministrija tērē Saeimas komisijai piešķirto naudu - no 250 000 eiro pētniecībai atvēl tikai aptuveni 155 000 eiro," portālam "Delfi" norāda Jarinovska, kura apliecina, ka Rasnačs uzdevis izslēgt viņu  no komisijas sastāva.

TM sākotnēji par Jarinovskas izslēgšānu atbildēja izvairīgi, tomēr atzīstot, ka "šobrīd tehniski visi dokumenti uz MK sēdi tiek gatavoti ar ministra piekrišanu."

"Ministrs atbalsta TM atbildīgo amatpersonu nostāju, ka būtu nepieciešams pārskatīt VDK dokumentu izpētes komisijas personālsastāvu, lai uzlabotu tās darbu un nodrošinātu likumā komisijai noteiktā mērķa sasniegšanu," norāda ministrjas galvenais speciālists preses jautājumos Andris Vitenburgs.

2014.gadā nogalē Ministru kabinets mainīja komisijas padotību, nododot to tieslietu ministra padotībā, jo esot nepieciešamas specifiskas juridiskas prasmes administrēšanā.

Komisijai 2015., 2016. un 2017. gadā Saeima piešķīrusi finansējumu 750 000 eiro  kopsummā, 250 000 eiro gadā

Jarinovska norāda, ka TM šo līdzekļu izlietojumu neesot saskaņojusi ar pašu komisiju.

"Nesaskaņojot ar komisiju, ministrija iesniedza priekšlikumu budžeta pēdējam lasījumam Saeimā, tādējādi liedzot publiskas diskusijas iespējamību par to. Finansējumu ietvēra apakšprogrammā ar nosaukumu "Totalitārā režīma dokumentu zinātniskā izpēte un nodarītā kaitējuma aprēķināšana" paskaidrojumi norāda, ka finansējums lūgts komisijas darba un ar to saistītās pētniecības un administrēšanas nodrošināšanai, kas ietver atalgojumu tikai divām štata vietām un tām pašām nevis komisijā... bet Tieslietu ministrijā. 250 000 eiro sadalīti -203 000 eiro precēm un pakalpojumiem, 44 048 eiro atlīdzībai, kas ietver 34 214 eiro atalgojumu," norāda Jarinovska.

Jau vēstīts, ka, lai gan valdība lēmusi par LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas padotības maiņu, tās administrēšanas darbu nododot Tieslietu ministrijai (TM), komisijai aizvien nav skaidrs tās turpmākās darbības scenārijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!