Foto: LETA

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) rosina bērnu un patērētāju tiesību aizsardzības jomas nodot Tieslietu ministrijas (TM) pārraudzībā, noskaidroja TM.

Ministra izteiktais rosinājums veltīts nākamajam parlamenta sasaukumam un nākamajām valdībām, nodrošināt visaptverošu, sistēmisku pieeju uzraudzības un kontroles iestāžu darbam bērnu un patērētāju tiesību, interešu aizsardzībai un nodrošināšanai, skaidroja TM.

Šāds risinājums būtu jāizvērtē, lai minētajās jomās panāktu maksimālu efektu, uzskata Rasnačs.

Kā piemēru ministrs min Lietuvu, kur patērētāju tiesību aizsardzības iestāde ir Tieslietu ministrijas sistēmā esoša iestāde. Arī Eiropas Savienības Padomē patērētāju tiesību aizsardzības jautājumi ir tieslietu komisāres pārziņā.

Savukārt attiecībā uz bērnu interešu aizsardzību pašvaldību un tiesību aizsardzības institūciju sadarbībai praksē ir jābūt ciešākai, norāda ministrs.

Lai veicinātu starpinstitūciju sadarbību, TM ir izstrādājusi Bērnu antisociālās uzvedības prevencijas likumprojektu. Tā mērķis ir ieviest jaunus pamatprincipus bērnu likumpārkāpumu prevencijas sistēmā un nostiprināt tiesību aizsardzības institūciju sadarbības formas uzdevumu veikšanai bērnu antisociālās uzvedības risku novēršanā.

Likumprojekts paredz konceptuāli mainīt bērnu atbildības formas par izdarītajiem kriminālpārkāpumiem un administratīvajiem pārkāpumiem un ieviest jaunus bērnu sociālās korekcijas pasākumus. Atbilstoši likumprojektam TM tiks noteikta jauna funkcija - bērnu antisociālās uzvedības prevencijas plānošana un īstenošana. Jaunās funkcijas ietvaros TM organizēs bērnu antisociālās uzvedības sistēmas izveidi valstī, kā arī nodrošinās gan šīs sistēmas darbību, gan metodisko uzraudzību un vadību.

Likumprojekts ir izsludināts valsts sekretāru sanāksmē šī gada 16. februārī un šobrīd notiek tā saskaņošana ar citām ministrijām un nevalstiskajām organizācijām, skaidroja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!