Foto: LETA
Februāra sākumā dibināta un marta sākumā reģistrēta pērn nereti kā iespējamā bezpartejiskā premjera minētā uzņēmēja un pasniedzēja Andra Deniņa vadītā biedrība "Stratēģiskās pētniecības un vadības centrs" (SPVC), kuru daži no Latvijas bagātākajiem cilvēkiem, kā arī vairāki zinātnieki un akadēmiķi dibinājuši ar mērķi izstrādāt un realizēt Latvijas tautsaimniecības ilgtermiņa attīstības programmu, portālu "Delfi" informēja Deniņš.

Deniņš klāsta, ka biedrību, kas būšot no partijām un valsts neatkarīga zinātniska institūcija, dibinājuši "vadošie Latvijas akadēmiķi, zinātnisko iestāžu pārstāvji un uzņēmēji, apvienojot vienkopus pieredzi, zināšanas un kompetences".

SPVC dibinātāju vidū ir vairāki akadēmiķi – Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, kurš šonedēļ apstiprināts arī par Valsts prezidenta Stratēģiskās attīstības komisijas vadītāju, Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis un Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

Deniņš kā biedrības dibinātājus nosauc vairākus uzņēmējus: SIA "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis, AS "Grindeks" padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans, AS "Liepājas Metalurgs" padomes priekšsēdētājs Sergejs Zaharjins un uzņēmējs Aigars Grinbergs.

Tāpat SPVC dibinātāju vidū ir arī ekonomikas doktore, Banku Augstskolas profesore Tatjana Volkova, Latvijas Jūras akadēmijas rektors Jānis Bērziņš, kā arī biznesa administrācijas doktors un uzņēmējs, antikvariāta "Volmar" līdzīpašnieks Artūrs Avotiņš, kā arī Latvijas Ārpolitikas Institūta asociētais biedrs Raimonds Rublovskis

"Lursoft" informācija liecina, ka biedrības valdē bez Deniņa, kuram ir tiesības biedrību pārstāvēt atsevišķi, darbojas arī Avotiņš, Ekmanis, Kalviņš un Volkova – katram no viņiem ir tiesības pārstāvēt biedrību līdz ar diviem citiem valdes locekļiem.

Biedrības galvenais mērķis ir zinātniski un praktiski pamatotas Latvijas tautsaimniecības ilgtermiņa attīstības programmas izstrāde, tajā skaitā, virzot jautājumus par investīciju piesaisti lieliem inovatīviem projektiem Latvijas tautsaimniecības izaugsmes atjaunošanas sekmēšanai. Mērķu realizēšanai biedrība plāno iesaistīt kompetentus vietējos un ārvalstu ekspertus, kā arī uzklausīt kolēģu zinātniski pamatotos viedokļus un ieteikumus valsts attīstībai, klāsta Deniņš

"Līdz šim dažādos varas līmeņos ir izveidotas vairāk nekā 200 dažādas, savstarpēji nesaskaņotas programmas, stratēģijas, koncepcijas un projekti Latvijas valsts attīstībai, tomēr neviena no tām nav pietiekošā mērā balstīta uz nopietnu zinātnisku analīzi, un to īstenošanai nepieciešamie instrumenti būtībā netiek radīti," stāsta Deniņš.

Viņš norāda, ka SPVC ilgtermiņa attīstības konceptuālais modelis ir: "izglītība – zinātne – inovācijas - starptautiski konkurētspējīga tautsaimniecība - sabiedrības sociālie un ekonomiskie ieguvumi". Latvijas ilgtermiņa attīstības jautājumu lokā ietverot šo jomu vispusīgu analīzi, saskaņotu attīstības programmas izstrādi un īstenošanu, norāda biedrības vadītājs.

"Sekojot līdzi Latvijas ekonomiskajai attīstībai pēdējos gados, ir redzama skaidri izteikta stagnācija un arī inovatīvās ekonomikas rādītāji mūsu valstij ir vieni no zemākajiem Eiropas Savienībā. Tādēļ, apvienojot Latvijas intelektuāli labākos spēkus, mēs ceram dot līdz šim nebijušu pienesumu Latvijas tautsaimniecības ilgtermiņa attīstības programmas izstrādē un tās īstenošanā," piebilst Deniņš.

Kā zināms, par Latvijas ekonomikas attīstību vai tās "restartēšanu" runā arī divu citu nesen dibinātu biedrību līderi. Tas ir vadmotīvs gan ekspremjera Einara Repšes vadītajai biedrībai "Latvijas attīstībai", kurā līdz ar viņu darbojas viņa iepriekšējie līdzgaitnieki "Jaunajā laikā" (JL) Dans Titavs un Edgars Jaunups, kā arī vairāki ietekmīgi uzņēmēji, kas iepriekš sponsorējuši JL un "Vienotību".

Par līdzīgiem mērķiem runā arī biedrība "Brīvie demokrāti", kuras vienīgie seši biedri vismaz pagaidām ir tā sauktā Neatkarīgo deputātu grupa jeb "Olšteina sešinieks" – vēl pirms 11.Saeimas sanākšanas no Zatlera Reformu partijas (ZRP) atšķēlusies grupa, kura atbalsta valdošo koalīciju un līdz ar "Vienotību" atbild par bezpartejisko satiksmes ministru Aivi Roni.

Savukārt no SPVC dibinātājiem arī Rāvim un Lipmanam ir pieredze ar politiku saistītās biedrībās – abi bijuši iesaistīti biedrības "Par labu Latviju" (PLL) tapšanā, kas vēlāk aktīvi sadarbojās ar tā saukto "veco oligarhu" partiju – Andra Šķēles Tautas partijas un Aināra Šleera LPP/LC – veidoto apvienību PLL.

Portāls "pietiek.com" ziņo, ka Škēle, Šlesers un Ventspils mērs Aivars Lembergs pirmdien tikušies Rīgā, un to, ka sarunā apsprieduši arī valdības maiņas scenārijus, pēc tam portālam atzinis Šlesers. Saskaņā ar Šlesera teikto, Lembergs saviem kompanjoniem esot ļāvis noprast, ka piedalās politiskajās sarunās un viņa ietekmē esošā Zaļo un zemnieku savienība tuvāko mēnešu laikā atgriezīsies valdībā. Atslēga valdības maiņai esot tā dēvētais "Olšteina sešinieks", kas vēloties palielināt savu ietekmi valdībā, iegūstot vienu ministra amatu.

Trīs "veco oligarhu" apspriestajā scenārijā esot pieminēta iespējamā "Vienotības" sašķelšanās, kur daļa Saeimas frakcijas deputātu pieslietos Repšem. "Olšteina sešinieks", daļa "Vienotības" un vēl daži "saimnieciski domājoši ZRP deputāti līdz rudenim varētu izveidot bloku ar 17 – 18 balsīm Saeimā, ieliekot pamatus jaunai valdībai, ļoti ticams, ka ar Repši kā premjeru, prognozējis Šlesers. Tuvāko mēnešu laikā pastiprināšoties pret Valda Dombrovska (V) valdību vērstā retorika par nespēju nodrošināt ekonomisko attīstību, un iekšējā opozicionāra lomu koalīcijā sākšot spēlēt "Olšteina sešinieks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!