Foto: DELFI
Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments 14 planšetdatoru "iPad3" iegādi departamenta vadošo darbinieku vajadzībām pamato ar nepieciešamību nodrošināt ātru informācijas apriti un operatīvu rīcību.

Kā skaidroja departamenta pārstāve Indra Vilde, planšetdatori iegādāti departamenta vadības vienībai, tostarp pārvalžu priekšniekiem un patstāvīgo nodaļu vadītājiem, kuru pārraudzībā ir departamenta atbildības jomas - izglītības, kultūras, sporta, sabiedrības integrācijas jomas, kā arī finanšu administrēšana, juridiskās konsultācijas, padotības iestāžu auditēšana un citas.

Šo cilvēku pārraudzībā un atbildības lokā ir vairāk nekā 300 iestādes - pirmsskolas, vispārējās, interešu sporta, mākslas un mūzikas izglītības iestādes, kā arī kultūras centri un bibliotēkas. Tādēļ ikdienas darbā, pieņemot lēmumus, ir nepieciešama ātra informācijas aprite un operatīva rīcība gan attiecībā uz padotības iestādēm, gan attiecībā uz departamenta organizēto pasākumu pārraudzīšanu un norises nodrošināšanu.

Konkrētie "iPad3" planšetdatori iegādāti ar mērķi tos izmantot kā mobilu komunikācijas un informācijas ieguves un apstrādes rīku, strādājot ārpus darba vietas, atrodoties padotības iestādē vai kādā no departamenta organizētajiem pasākumiem, komandējumā, darba grupās dažādās institūcijās, konferencēs un tamlīdzīgi.

Pirkuma lietderību apšaubījis arī domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) - viņš uzskata, ka izdarītā izvēle iegādāties visdārgākos "iPad" modeļus ar vislielāko atmiņas ietilpību nav pamatota. Vilde savukārt skaidroja, ka atmiņas apjoms iegādes brīdī bija grūti novērtējams, jo "iPad" paredzēts vismaz piecu gadu lietošanai, un tā atmiņu nepieciešamības gadījumā tehniski nav iespējams palielināt.

Departaments esot izvērtējis arī iespēju iegādāties jaunus stacionāros un portatīvos datorus vadības grupas darba nodrošināšanai vadības apspriežu telpā. "Secinājām, ka tas prasītu papildu izdevumus nepieciešamā aprīkojuma, elektroinstalācijas, interneta pieslēguma un mēbeļu pārveidei. Turklāt stacionārie datori nedod iespēju strādāt ārpus darba telpas - iestādēs, pasākumos utt., bet portatīvie datori savu izmēru, funkciju un tehnisko parametru dēļ rada ierobežojumus to izmantošanā, piemēram, kultūras un sporta pasākumu dokumentēšanā," klāstīja Vilde.

Iepriekš minēto iemeslu dēļ "iPad3" iegādāts kā rīks, kas sniedz ikdienas darbā vairākas priekšrocības - uzlabo savstarpējo sadarbību gan ar iestādēm, gan pasākumu organizatoriem, nodrošina operatīvu informācijas un dokumentu apmaiņu, komunikāciju ar procesā iesaistītajām pusēm, ātru reakciju uz notikumiem iestādēs, departamenta kompetences jomās, rīkotajos pasākumos, būtiski samazina drukāto papīru apjomu.

Vilde norādīja, ka departamenta vadības vienība jebkurā vietā var saņemt dokumentus elektroniskā veidā tūlītējai apstrādei, lēmuma pieņemšanai, rīcībai. Šobrīd Rīgas pašvaldībā dokumentu aprite starp struktūrvienībām un iestādēm pārsvarā notiek elektroniskā formā.

Kā ziņots, pērn iepirkumā par planšetdatoru iegādi Izglītības, kultūras un sporta departamenta vajadzībām nolemts iegādāties 14 planšetdatorus no SIA "ATEA" par 6528 latiem, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Ušakova skatījumā, pēc departamenta pasūtījuma veiktā planšetdatoru iepirkuma specifikācija nav pamatota ar departamentā veicamiem uzdevumiem un tas liek apšaubīt šāda pirkuma vajadzīgumu. Rīgas mērs uzdevis planšetdatorus nodot jauniešu centram "Kaņieris". "Jaunieši savu datorprasmju attīstīšanai noteikti zinās, kā pilnībā izmantot šīs modernās datortehnikas iespējas. Bet departamentam ir jāatbild par savu iepirkumu lietderību," uzsvēra Ušakovs.

Vilde sacīja, ka šis vadības uzdevums tiks izpildīts atbilstoši tajā minētajam termiņam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!