No šā gada 1.aprīļa Rīgas pašvaldības aģentūru konsultatīvajās padomēs to locekļiem būs jāstrādā par brīvu. To paredz Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) izdotais vadības uzdevums, pastāstīja Birka preses sekretāre Kristīne Liepa.
Birks uzdevis aģentūrām lauzt līgumus ar konsultatīvo padomju locekļiem par atlīdzības izmaksu. Tagad šajās padomēs, ja būs vēlēšanās, to locekļi varēs darboties bez atalgojuma.

Rīgas pašvaldībai pašlaik ir desmit aģentūras. Viena no tām - Rīgas Meža aģentūra - gan atrodas likvidēšanas stadijā, jo tika pārveidota par SIA "Rīgas meži", un tai vairs nav konsultatīvās padomes.

Bez konsultatīvajām padomēm ir tādas mazās aģentūras kā "Rīgas mājoklis", "Pilsētas arhitekta birojs" un "Reģionālais sporta centrs "Anniņmuiža"", savukārt Rīgas Enerģētikas aģentūrai konsultatīvā padome atalgojumu nesaņem.

Lielākais atalgojums - 300 lati mēnesī - bija aģentūras "Mežaparks" konsultatīvās padomes locekļiem. Šajā padomē ir pieci cilvēki.

Aģentūrā "Rīgas gaisma", kurā ir četri konsultatīvās padomes locekļi, atalgojums sasniedza 223 latus mēnesī, savukārt aģentūrā "Rīgas dārzi un parki" četriem padomes locekļiem atalgojums bija 200 lati mēnesī, bet padomes priekšsēdētājam - 250 lati mēnesī.


Rīgas Kultūras aģentūrā vidējais padomes locekļu atalgojums bija aptuveni 205 lati mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Šajā aģentūrā ir pieci konsultatīvās padomes locekļi.

Pieticīgākā bija Rīgas pieminekļu aģentūras konsultatīvā padome - tās priekšsēdētājs saņēma 60 latus, bet pārējie seši padomes locekļi - pa 50 latiem mēnesī.

Konsultatīvās padomes tika atalgotas no aģentūru līdzekļiem. Viens no aģentūru vadītājiem pauda gandarījumu par līdzekļu "apcirpšanu" konsultatīvajām padomēm, norādot, ka tagad vairāk varēs atlicināt līdzekļus pilsētnieku dzīves uzlabošanai.

Saistībā ar izmaiņām likumdošanā Rīgas pašvaldības uzņēmumos no 1.maija vairs nebūs padomes, pastāstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta preses sekretāre Liene Pētersone.

Nekādas kompensācijas par amatu atstāšanu padomju locekļiem nav paredzētas, norādīja Pētersone.

Pašvaldībai pilnībā pieder vairāk nekā 40 sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) un akciju sabiedrības (AS). Padomes ir vairāk nekā 20 pašvaldības uzņēmumos.

Padomes vairs nebūs gan lielajās SIA - "Rīgas satiksme", "Rīgas ūdens" un "Rīgas meži", gan namu pārvaldēs. Tāpat padomes tiks atlaistas pašvaldībai piederošajās AS - "Rīgas centrāltirgus" un "RSK apdrošināšanas AS".

Padomes locekļu skaits pašvaldības uzņēmumos bija atkarīgs no to lieluma - lielākajos uzņēmumos bija septiņi padomes locekļi, mazākajos - trīs, bet poliklīnikās, slimnīcās un dažos citos uzņēmumos padomes nebija vispār.

Kopā padomes locekļu amatu Rīgas pašvaldības uzņēmumos zaudēs 89 cilvēki, kuru alga bija no 180 līdz 900 latiem mēnesī.

Padomes priekšsēdētāja mēneša atlīdzību varēja noteikt līdz 20% no valdes priekšsēdētāja mēneša atlīdzības, bet padomes priekšsēdētāja vietnieka un padomes locekļa mēneša atlīdzību - līdz 15% no valdes priekšsēdētāja mēneša atlīdzības, bet ne mazāku par valstī noteikto minimālo mēneša darba algu.

Tāpat valdes locekļu atlīdzība pašvaldību AS un SIA turpmāk nedrīkstēs pārsniegt pieckāršu sabiedriskajā sektorā strādājošo vidējo darba samaksu. Piemēram, "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena alga bija noteikta 6000 latu mēnesī, bet tagad tā varētu samazināties aptuveni divas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!