Foto: LETA

Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) rektora amatā Izglītības un zinātnes ministrija virzīs tādu kandidātu, kurš pašas mācību iestādes ieskatā būs visatbilstošākais, taču atbildīs arī Latvijas normatīvajiem aktiem un valodas politikai, ar šādu solījumu nācis klajā izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Savā sociālā tīkla "Facebook" kontā ministrs paudis, ka "konsultāciju un sarunu procesā, tajā skaitā ar "Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) administrācijas pārstāvjiem, varu apliecināt, ka Izglītības un zinātnes ministrija REA rektora amatam apstiprināšanai Ministru kabinetā virzīs kandidātu, kurš augstskolas ieskatā šim amatam ir visatbilstošākais, kā arī, šis risinājums atbildīs Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem un valsts valodas politikas mērķiem".

"Tāpat varu apliecināt, ka piedāvātais risinājums atbilst REA rektora Andersa Pāzlova publiski paustajam viedoklim, ka šo jautājumu iespējams atrisināt normālā sarunu ceļā. Šajā procesā lielāko neizpratni raisa iemesli un motivācija šī jautājuma ažiotāžai, tādēļ jāpiekrīt Pālsova kunga paustajam, ka ažiotāžas patiesie iemesli ir politiski motivētas intereses," savu viedokli izteicis ministrs.

"Jau iepriekš esmu paudis, ka augsti vērtēju REA, kā arī rektora ieguldījumu Latvijas augstākās izglītības telpas stiprināšanā, nodrošinot augstas raudzes attiecīgo jomu ekspertu sagatavošanā, kas dod nozīmīgu ieguldījumu valsts attīstībā. Esmu dziļi pārliecināts par to, ka Latvijas augstākās izglītības telpas attīstībai, ir nepieciešama tādi tiesiskās vides risinājumi, kas dod iespējas augstskolām piesaistīt gan viesprofesūru, gan nodrošināt plašākas un lielākas iespējas iekļauties tādā starptautiskās augstākās izglītības telpā, kuras pamats ir demokrātijā balstītas vērtības.

Latvijas augstākās izglītības attīstība un starptautiskā konkurētspēja ir un būs Izglītības un zinātnes ministrijas prioritārs darbības virziens," tā Šadurskis.

Vēstīts, ka saistībā ar latviešu valodas nezināšanu pietiekamā līmenī no amata nāksies šķirties "SSE Riga" rektoram Pālzovam.

IZM jau iepriekš pieņēmusi lēmumu nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ tomēr nevirzīt apstiprināšanai valdībā Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amata kandidātu Melu Keniju. Viņa vietā par rektora vietas izpildītāju valdība otrdien apstiprināja Latvijas Universitātes prorektoru Jāni Ikstenu.

Reaģējot uz ministrijas lēmumu, vairāki politiķi un politiskās partijas aicinājušas grozīt Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka augstskolu darbiniekiem nepieciešamo latviešu valodas zināšanu līmeni.

Kā liecina "SSE Riga" mājaslapā publicētais ziņojums, augstskola nav saņēmusi no IZM oficiālu atbildi, ka ministrija nevirzīs atkārtotai apstiprināšanai Pāzlovu. "SSE Riga" ministrijai nepieciešamos dokumentus iesniegusi jau septembrī.

Augstskola atgādina, ka saskaņā ar likumu augstskolas rektora pienākumus pildīs līdzšinējais rektors līdz jauna rektora iecelšanai vai rektora pienākumu izpildītāja iecelšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!