Foto: F64
Reālu politisko spēku jaunajai politiskajai kustībai "Par" dod pieredzējušie politiķi, nevis sabiedrībā zināmas personas, atzina politologs Jānis Ikstens.

Plaši zināmo zinātnieku Andra Ambaiņa un Vjačeslava Kaščejeva izteiktais atbalsts jaunai politiskajai kustībai neļauj spriest par viņu pienesumu partijai, jo viņi ir zinātnieki, nevis politiķi.

Tikmēr politologs raksturojot minētās politiskās kustības izveidi, sacīja, ka var vilkt paralēles ar savulaik eksprezidenta Valda Zatlera veidoto Reformu partiju, lai gan atšķirība ir tajā, ka "Par" iestājas par sociālajiem jautājumiem un liberālām vērtībām, bet Reformu partijas pamatnostādnes bija balstītas uz brīvā tirgus attīstību.

Tāpēc Ikstens prognozē, ka pašreizējā politiskajā situācijā ar vienkāršu liberālismu nekur tālāk par "bulvāra loku netiks".

Jau ziņots, ka jaunajā politiskajā kustībā "Par", kurā apvienojušies pieci no partijas "Vienotība" aizgājušie Saeimas deputāti, iesaistīsies arī fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, matemātiķis Andris Ambainis, mācītājs Juris Cālītis un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Trešdien tika parakstīts jaunās kustības manifests. Kustībai pagaidām pievienojušies 48 cilvēki, starp viņiem arī visi pieci no "Vienotības" aizgājušie politiķi - Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis.

Tāpat kustībā darbosies bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, politikas analītiķe Marija Golubeva un uzņēmējs, "Innocent Coffee Masters" un "Innocent Pro" īpašnieks Mārtiņš Staķis.

Jaunā politiskā kustība savā manifestā uzsver cilvēka brīvību, tiesiskumu un "slaidu publisko pārvaldi", kā arī citas vērtības.

Kustības manifestā "Mēs esam par!" tiek izklāstītas idejas, ko kustība atbalstīs. "Mēs esam par Latviju, kura ir iespēja visiem," uzsver kustības pārstāvji. Viņi uzsver, ka tic ikviena cilvēka tiesībām izdarīt savas izvēles un atbildībai par paša lēmumiem.

Kustības manifestā uzsvērta sabiedrības saliedētība, atbalstam grūtības nonākušajiem esot jābūt tādam, kas iedrošina, ļauj atsperties, savukārt pabalstus vajagot pakāpeniski aizstāt ar "vispārējo pamatienākumu". Kustība uzsver, ka jābūt visiem pieejamai sabiedriskajai veselības aprūpei, kas vecumdienās integrēta ar sociālo aprūpi, izglītībai jābūt izcilai, tādai, kas attīsta radošumu, kritisko domāšanu un emocionālo inteliģenci. Augstskolām jābūt dažām, bet pasaules pieredzei atvērtām.

"Mēs esam par tiesisku republiku, kurā likums stāv pāri varai un taisnīga tiesa - pāri koruptai ietekmei. Par valsti, kuru nenozog," pausts manifestā. Tāpat kustības dalībnieki iestājas par slaidu publisko pārvaldi, lielākiem novadiem un spēcīgiem attīstības centriem.

Kustības dalībnieki iestājas par valsts mērķtiecīgu atbalstu izcilai un globāli ilgtspējīgai uzņēmējdarbībai. Viņi arī uzskata, ka taisnīgi iekasēti, caurredzami izlietoti, progresīvi un attīstību veicinoši nodokļi var kļūt par pamatu atjaunotam sabiedriskajam līgumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!