Foto: F64
Referendums par Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājumu atlaist Saeimu notiks 23.jūlijā, šodien nolēma Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Referenduma jautājums būs: "Vai jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?" Balsošanas biļetenā būs divas iespējamās atbildes "par" un "pret".

Saskaņā ar likumu "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" tautas nobalsošana par Valsts prezidenta ierosinājumu atlaist Saeimu sarīkojama ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc ierosinājuma paziņošanas CVK. Valsts prezidents Valdis Zatlers savu rīkojumu par 10.Saeimas atlaišanu ir darījis zināmu divos veidos - atsūtot vēstuli, kas saņemta 30.maijā, un publicējot rīkojumu oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" 29.maijā.

Nosakot referenduma datumu, CVK uzskatīja, ka prezidents savu lēmumu darījis zināmu CVK 29.maijā. Diskusijā par piemērotāko tautas nobalsošanas dienu atbalstu guva CVK priekšsēdētāja Arņa Cimdara priekšlikums, sarīkot tautas nobalsošanu vēlākajā iespējamajā datumā, ko atļauj likums – 23.jūlijā, skaidro CVK.

CVK tautas nobalsošanas sarīkošanai izvēlējās vēlāko iespējamo datumu, jo šajā gadījumā ir iespējams noorganizēt pasta balsošanu vēlētājiem ārvalstīs, kā arī tas ļauj kvalitatīvāk sagatavoties tautas nobalsošanai.

Tautas nobalsošanas dienā, 23.jūlijā, balsošanas iecirkņi vēlētājiem būs atvērti no pulksten 7 rītā līdz 10 vakarā. Vēlētāji balsot varēs jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs, vēlētāju reģistrs netiks lietots. Lai nodrošinātu, ka katram vēlētājam ir tikai viena balss, vēlētāja pasē izdarīs atzīmi par dalību tautas nobalsošanā.

Jau ziņots, ka, pamatojies uz Satversmes 48.pantu, Valsts prezidents Zatlers 28.maijā ierosināja atlaist Saeimu. Atbilstoši Satversmei 10.Saeima būs atlaista, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atlaišanu nobalsos vairāk nekā puse no tiem vēlētājiem, kuri piedalīsies tautas nobalsošanā. Šajā gadījumā būs jāizsludina jaunas Saeimas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, "ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu". Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Zatlers savā runā brīdināja par interešu grupu patvaļu un "demokrātijas privatizāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!