Foto: LETA
Reģionos šogad ir pieaudzis tūristu skaits un tūrisma informācijas centri ir apmierināti ar rezultātiem, pastāstīja aptaujātie nozares pārstāvji.

Liepājas reģiona tūrisma informācijas (LRTIB) biroja Ienākošā tūrisma speciāliste Agita Vucena sacīja, ka no jūnija līdz augustam Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojs (LRTIB) klātienē apkalpoja 10 690 apmeklētājus, kas ir par 19,3% vairāk kā pērn šajā pašā periodā. "Mums ir vietējo tūristu skaita samazinājums, līdz ar to ārzemnieku palielinājums ir vēl lielāks," teica Vucena, piebilstot, ka no kopējā apmeklētāju skaita 2487 bijuši Latvijas ceļotāji, kas ir 38,9% pieaugums, un 6901 bija ārzemju tūristi, kas ir 24,4% pieaugums. Tūristu skaita pieaugumu sekmējusi veiksmīgā sadarbība ar Palangas un Klaipēdas, kā arī citiem pierobežas Lietuvas tūrisma informācijas centriem.

Raksturojot tūristu pieplūdumu, viņa sacīja, ka vasarā Liepāju par ceļojuma galamērķi visbiežāk izvēlējās tūristi no Lietuvas (26,6% pieaugums), kam seko vācieši (+23,5%) un Krievijas tūristi (+31,8%). Tāpat šogad, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, Liepājā ir bijis čehu tūristu pieplūdums.

Vucena pastāstīja, ka sezona ir raksturojama kā salīdzinoši veiksmīga un šogad lielāka interese nekā pērn ir bijusi arī par gidu pakalpojumiem, tostarp šovasar novadītas 83 grupu ekskursijas (+36%), kurās piedalījušies 2442 Liepājas viesi, un arī velo nomas rādītāji ir ar augšupejošu līkni. Arī tūrisma naktsmītņu noslogojums Liepājā ir bijis salīdzinoši labs, tostarp 100% noslogojums bijis uz lielajiem pasākumiem. Pēc viņa teiktā, ārvalstu tūristus vairāk interesē kultūra, arhitektūra un Liepājas pilsētas vizuālais tēls, savukārt vietējie apmeklētāji labprāt izbauda arī aktīvo atpūtu.

Apmeklētākie pasākumi Liepājā šovasar bija grupas "Prāta vētra" koncerts, kā arī Eiropas rallija čempionāts. Daudz apmeklēta arī "Liepājas koncertzāle".

Ventspils Tūrisma informācijas centrs vadītāja Una Libkovska aģentūrai pastāstīja, ka Ventspils tūrisma objektos un muzejos tūristu skaits ir būtiski pieaudzis. "Jau pirmajā pusgadā mēs rēķinājām, ka apmeklētāju skaits ir pieaudzis vairāk nekā par 20% un arī naktsmītnes ziņo, ka piepildījums, neraugoties uz laika apstākļu ziņā ne visai skaisto augustu, bijis ar tiešām labiem rādītājiem. Nevaru vēl precīzi šobrīd pateikt, vai pieaudzis ārvalstu tūristu skaits, bet sliktāks tas nav bijis - ļoti daudz pašu pilsētu, muzejus, objektus, kā arī naktsmītnēs apmeklēja lietuviešu tūristi," teica Libkovska, piebilstot, ka ir arī padaudz tūristu no Nīderlandes un Somijas, savukārt prāmju satiksme veicinājusi Zviedrijas ceļotāju skaita pieaugumu.

Libkovska sacīja, ka aktīvās atpūtas objekti ir ļoti apmeklēti, tostarp "Ventspils piedzīvojumu parks", "Ūdens piedzīvojumu parks", kā arī "Pludmales akvaparks". Aktīvās atpūtas objektos lielākais apmeklētāju skaits esot no Lietuvas, bet ir pieaudzis ceļotāju skaits no Latvijas, sevišķi daudz Ventspili apmeklē ģimenes ar bērniem. Viņa piebilda, ka arī vasaras sākumā skolēnu grupu skaits bija pieaugošs, augusta datus ir pāragri izvērtēt, bet apmeklētība ir laba.

Ventspils Tūrisma informācijas centra vadītāja teica, ka visvairāk cilvēki apmeklē Ventspils pilsētas svētkus, kas notiek augusta sākumā, un ļoti plaši apmeklēts bija arī "Ghetto Games" festivāls Ventspilī, tāpat arī motobraucēju salidojums "Kurland Bike Meet 2016". Ventspilnieki un arī Latvijas iedzīvotāji ir iemīļojuši tā saucamās piektdienas pastaigas.

Siguldas novada Tūrisma informācijas centra speciāliste Monta Liepa aģentūrai pastāstīja, ka šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 5% ir pieaudzis Siguldas novada Tūrisma informācijas centra apmeklējums - šā gada pirmajos sešos mēnešos apmeklētāju skaits sasniedzis 9080. Nozīmīgākie pasākumi, ko tūristi apmeklēja, šajā pusgadā ir bijuši Siguldas Opermūzikas svētki, Siguldas novada svētki, pirmais šūpoļu festivāls "Latvija šūpojas Siguldā" un vairāki sporta pasākumi, piemēram, "SEB MTB maratons" un citi.

Arī Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras direktore Ilona Maksimčika aģentūrai sacīja, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos kopējais tūrisma objektu apmeklētāju skaits Daugavpilī bija 230 157, kas ir par 11,36% vairāk nekā šajā pašā periodā 2015.gadā. Tas ir saistīts ar dažiem jauniem tūrisma objektiem pilsētā, kā arī esošo tūrisma objektu apmeklētāju skaita pieaugumu. Baltkrievu kultūras centru apmeklēja par 52% vairāk tūristu nekā pērn, Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā tūristu skaits pieauga par 20%, bet Daugavpils Māla mākslas centrā - par 15%.

Viņa pastāstīja, ka saskaņā ar apkopotajiem datiem, šogad samazinājās tūristu plūsma no Krievijas, Igaunijas un Polijas, taču pieauga tūristu skaits no Lietuvas, Baltkrievijas, ASV un Turcijas. Tūristi visvairāk interesējās par Daugavpils pilsētas apskates objektiem, ekskursiju un naktsmītņu iespējām, kā arī pilsētā notiekošajiem pasākumiem. Pieci populārākie tūrisma objekti Daugavpils pilsētā bija Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, kuru apmeklēja 38% no kopējā tūristu skaita, kam seko Latgales Zoodārzs (18%), Daugavpils cietoksnis un Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs (13%), Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs (8%), kā arī Daugavpils cietokšņa 1.krasta lunete (7%).

Pēc Maksimčikas teiktā, kopumā sezona ir bijusi veiksmīga. Vislielākais ārvalstu apkalpoto tūristu skaits reģistrēts no Lietuvas - 33%, Krievijas - 9%, Polijas - 8%, Apvienotās Karalistes - 8%, Vācijas - 7% un Baltkrievijas - 6%. Atbilstoši, augsti prioritārie tūrisma tirgi esot Lietuva, Krievija, Polija, Apvienotā Karaliste, Vācija un Baltkrievija, savukārt, prioritārie mērķa tirgi - Igaunija, Norvēģija, Francija un ASV.

Arī Līvānu novada tūrisma centra tūrisma organizatore Astērija Vucēna pastāstīja, ka tūristu skaits Līvānos šovasar ir pieaudzis. "Pieplūdums ir diezgan liels. Iemesls varētu būt tas, ka mums ir atvērta stikla pūšanas darbnīca. (..) Vēl pilsētā ir arī mazliet sakārtojusies infrastruktūra, piemēram, mums ir dažādi interesanti tematiskie soliņi, kas ir radījuši interesi cilvēkiem pastaigāties pa pilsētu, nofotografēties uz tiem," teica Vucēna, piebilstot, ka aktīvi ir gan vietējie, gan arī ārzemju tūristi. Visvairāk tūristu Līvānos esot no Igaunijas, jo Līvānu novada tūrisma centrs veiksmīgi sadarbojoties ar vienu no igauņu tūroperatoriem. Kopumā sezona ir bijusi veiksmīga, rezumēja Vicēna.

Savukārt Talsu novada tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Roze aģentūrai klāstīja, ka šovasar tūrismu pieplūdums Talsos ir bijis pagājušā gada līmenī. Viņa pastāstīja, ka Talsu novada tūrisma informācijas centrā šogad pirmo reizi viesojās ļaudis no Portugāles un Grieķijas, kas bija neparasti, salīdzinot ar citiem gadiem. Tomēr visvairāk apmeklētāju, līdzīgi kā citus gadus, bija vācieši, krievi, igauņi un lietuvieši. Apmeklētākie pasākumi bija koncerts "Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā", Līgo svētku dižkoncerts un Talsu svētki. Kopumā sezona ir raksturojama kā veiksmīga, vērtēja Roze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!