Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien sāks vērtēt iedzīvotāju iniciatīvu par Kopdzīves likuma pieņemšanu. Komisijā ar iesniegumu vērusies Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga, paužot bažas, ka nav saprotams, ko tieši atbalstījuši iniciatīvu parakstījušie cilvēki.

Kleinberga savā iesniegumā komisijai skaidrojusi, ka pastāv divas dažādas Kopdzīves likumprojekta iniciatīvas redakcijas. Viena paredz personām tikai reģistrēt savu kopdzīvi, bet otra – arī tiesības valsts institūcijām atzīt personu kopdzīvi pat tad, ja personas šādu gribu nav izteikušas.

Kā novērojusi Kleinberga, pie iniciatīvas portālā "Manabalss.lv" bijusi pievienota likumprojekta redakcija, kurā nav ietverts faktiskās kopdzīves atzīšanas regulējums. Taču pie iniciatīvas atradusies arī pievienota ziņa, kurai pievienota cita likumprojekta redakcija – tā, kura ļauj valsts institūcijām atzīt personu kopdzīvi.

LRA frakcijas priekšsēdētājas ieskatā saskatāmas vismaz trīs iespējamās parakstu nozīmes. Viena – parakstītājs varēja parakstīt iniciatīvu bez tai pievienota likumprojekta, atbalsot tikai ideju, nevis konkrētu likumprojektu. Otra – parakstītājs varēja domāt, ka paraksta iniciatīvu un tai pievienoto likumprojekta redakciju, kurā nav ietverts faktiskās kopdzīves atzīšanas regulējums. Trešā – labāk informēts parakstītājs varēja vēlēties parakstīt zemāk atrodamu likumprojekta redakciju, kurā ir ietverts šis regulējums.

"Tā kā nav saprotams, ko tieši atbalstījuši iniciatīvu parakstījušie cilvēki, uzskatām, ka Saeimai jāatsakās pieņemt konkrēto kolektīvo iesniegumu un jālūdz iniciatīvas iesniedzējus atkārtot parakstu vākšanu, piedāvājot parakstīšanai konkrētu un nepārprotamu saturu," savā iesniegumā skaidrojusi Kleinberga.

""Pieverot acis" uz šādu precedentu, Saeima pavērtu plašas iespējas iedzīvotāju maldināšanai, jau pēc parakstu vākšanas uzsākšanas mainot iniciatīvu saturu, tekstus vai tām pievienotos dokumentus. Tiesiskā valstī šāda maldināšana nav pieļaujama," uzsvērusi LRA frakcijas vadītāja.

Vēstīts, ka iniciatīvu iepriekš Saeimā iesniedza partijas "Latvijas attīstībai" valdes priekšsēdētājs un Rīgas domes deputāts Juris Pūce. Viņš parakstu vākšanu iniciējis pirms nepilniem trīs gadiem, un portālā "Manabalss.lv" iniciatīvu parakstīja vairāk nekā 10 tūkstoši iedzīvotāju.

Kā iepriekš uzsvēra partijā, "šobrīd valsts apgrūtina nelaulātu pāru dzīvi, bieži vien radot necilvēcīgas situācijas". Piemēram, partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Tāpat nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā, un nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā.

Kopdzīves likums paredz šis un vēl daudzas neuzskaitītas problēmas, risināt. Kopdzīves likuma projekts ir izstrādāts pēc Igaunijā pieņemtā Kopdzīves likuma parauga, iepriekš uzsvēra partijā. Tas paredz iespēju nelaulātiem pāriem iespēju pie notāra reģistrēt savu kopdzīvi, kas nodrošinās atbilstošas civilas un administratīvās tiesībās. Papildus tam Kopdzīves likumprojekta iniciatīvā iestrādāts mehānisms, kas paredz arī faktiskā kopdzīvē dzīvojošu pāru tiesības uz valsts aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!