Foto: EPA/LETA
Nepārdomāta vēja parku attīstība var negatīvi ietekmēt visu elektroapgādes sistēmu Latvijā, un par to patlaban netiek domāts, šādas bažas trešdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Dabas resursu apakškomisijas sēdē pauda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Ivars Zariņš.

Viņš skaidroja, ka vēja enerģija neveidos bāzes jaudas, bet, augot tās apjomam, jādomā par balansēšanu, tās līdzsvarošanu pa visu sistēmu. Zariņš situāciju salīdzināja ar sabiedrisko transportu - līdz zināmam brīdim ir vienalga, vai tramvajā ir par vienu pasažieri vairāk vai mazāk, taču vienā brīdī tiek sasniegts līmenis, kad pasažieriem vairs nav vietas. Un tad jādomā par jaunu tramvaju vai jābūvē paralēli jaunas sliedes.

Pēc viņa teiktā, Latvijas pārvades sistēma spēj izbalansēt noteiktu apjomu, bet pēc tā sasniegšanas jādomā par tās pārtaisīšanu, kas prasītu simtu miljonu investīcijas. Zariņš teica, ka nepārbūvējot sistēma no vēja enerģijas ražotājiem var "paņemt" 200 megavatus.

Viņaprāt, nav atbildēts principiāls jautājums - kāpēc tas ir vajadzīgs un cik lielā mērā. Zariņš norādīja, ka regulatorā jau vēršas uzņēmumi, kas ir gatavi sākt darboties un veikt investīcijas bez obligātā iepirkuma nosacījumiem, kad stāsies spēkā topošajā Atjaunojamās enerģijas likumā plānotās atbalsta shēmas. Viņš mudināja domāt, ko valsts darīs, kad darbību sāks visi uzņēmumi, kas saņēmuši atļaujas.

Latvijas Vēja enerģijas asociācijas priekšsēdētājs Paulis Barons turpretī pauda viedokli, ka runas par balansēšanu ir triks, ko izmanto pret vēja enerģijas ražotājiem.

Ekonomikas ministrija (EM) skaidro, ka vēja elektrostaciju jūrā darbībā gada griezumā vairāk nekā sešus mēnešus no vēja elektrostacijas darbības ir nepieciešams balansēt. Biržas apstākļos balansēšanu veic tirgotājs un sistēmas operators, attiecīgi tirgojot balansēšanas jaudas. Balansēšanas cena tiek noteikta katru stundu, atkarībā no kopējā nepieciešamā balansējamā apjoma sistēmā.

Pēc EM sniegtās informācijas, līdz 2011.gada 4.martam jaunu elektroenerģijas ražošanas iekārtu ieviešanai vēja elektrostacijām Latvijā izsniegtas 344 atļaujas par 3787 megavatu jaudu. Izsniegti 46 lēmumi vēja elektrostacijām par 131 megavata jaudu un 279 872 megavatstundu apjomu.

2010.gadā bija uzstādītas un tajās saražoto elektroenerģiju AS "Latvenergo" pārdeva 30 vēja elektrostacijas ar kopējo jaudu 30 megavati un kopējo tīklā nodoto elektroenerģijas apjomu 48 386 megavatstundas.

Kā secina EM, vēja elektrostaciju realizēto projektu īpatsvars salīdzinājumā ar piešķirto lēmumu īpatsvaru iekārtu ieviešanai vai obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanai ir neliels.

Deputāti šodien sēdē vienojās vēja enerģiju apspriest turpmākajās sēdēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!