Foto: AFI
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir rūpīgi izvērtējusi valsts energokoncerna "Latvenergo" iesniegto tarifu projektu, un secinājusi, ka tas atbilst metodikai un ir ekonomiski pamatots, tādēļ regulatoram nebija pamata to noraidīt, informē komisija.

Padome atzīst, ka uzņēmums tarifu projektu iesniedza saskaņā ar likumdošanā noteikto procedūru, kura paredz, ka publiskais elektroenerģijas tirgotājs AS "Latvenergo" tarifu nosaka pats, bet regulatoram tarifu projekts tika iesniegts izvērtēšanai, vai tas aprēķināts saskaņā ar metodiku.

"Tarifiem ir jābūt ekonomiski pamatotiem, tādiem, lai tie segtu ar pakalpojuma sniegšanu saistītās izmaksas, - ne vairāk, bet arī ne mazāk, un tādi tie arī ir. Savukārt sociālo jautājumu risināšanai ir jāizmanto citi mehānismi, nevis tarifu diferencēšana, un to strikti nosaka likums," uzsver SPRK padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Ivars Zariņš.

Viņš norāda, ka tarifu projektā paredzētais plāns piemērot līdzšinējo tarifu elektroenerģijas patēriņam līdz 1200 kilovatstundām gadā nav saistīts ar klientu jebkādu diferenciāciju pēc sociālajām pazīmēm, kā tas sākotnēji tika pasniegts publiskajā informatīvajā telpā. "Ja ir patiesa vēlme risināt sociālos jautājumus, ir iespēja "Latvenergo" kā valstij piederoša uzņēmuma noteiktu peļņas daļu valsts budžetā novirzīt atbalstam daudzbērnu ģimenēm, maznodrošinātajiem iedzīvotājiem, pensionāriem un citām sociālajām grupām. Vai arī beidzot izveidot universālā pakalpojuma fondu, kā to sen jau rosināja regulators. Diemžēl atsaucības no Ekonomikas ministrijas puses nav bijis," norāda Zariņš.

Padome arī norāda, ka tarifu projektā paredzēto plānu par pašreizējā tarifa piemērošanu (tarifu nepaaugstināšanu) patēriņam līdz 1200 kilovatstundām gadā "Latvenergo" ir apņēmies kompensēt uz savas peļņas rēķina, un uzņēmumam ir tādas tiesības, ja tas neapdraud tā saimniecisko darbību.

Jauvēstīts, ka SPRK trešdien padomes sēdē apstiprināja "Latvenergo" jauno tarifu projektu, kas paredz, ka "Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieaugs par 21%. Tomēr jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kilovatstundām. No 1.aprīļa visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kilovatstundām būs jāmaksā līdzšinējais starta tarifs – 0,0825 lati par kilovatstundu. Savukārt no 1201 kilovatstundām tiks piemērots pamata tarifs - 0,1074 lati par kilovatstundu.

"Latvenergo" kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Labklājības ministriju un Ekonomikas ministriju turpinās sociālās atbalsta programmas izstrādi, kas paredz visām daudzbērnu ģimenēm papildus lietot 2400 kilovatstundu elektroenerģijas par līdzšinējo tarifu. Savukārt visām trūcīgajām ģimenēm ar bērniem saņemt 500 kilovatstundas gadā par brīvu.

Pēdējo reizi elektrības tarifi Latvijā mainījās 2008.gada 1.aprīlī, elektrībai iedzīvotājiem sadārdzinoties par 39,2%, bet uzņēmumiem - vidēji par 36%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!