Foto: LETA

Pensionāriem jāsaņem 1% no bērnu samaksātajiem sociālajām iemaksām, trešdien šogad pēdējā Senioru lietu padomes sēdē sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Kā informēja Labklājības ministrijā (LM), sēdes laikā seniori tika iepazīstināti ar aktualitātēm pensiju jomā, jaunāko statistiku un sagaidāmajām izmaiņām 2018.gadā, kad paredzēta vecuma pensiju pārskatīšana jeb indeksācija, ņemot vērā apdrošināšanas stāžu, kā arī plānots paaugstināt piemaksas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1996.gadam.

Sarunas laikā labklājības ministrs akcentēja, ka Latvijā joprojām viena trešā daļa strādājošo sociālās apdrošināšanas iemaksas maksā no minimālās vai vēl mazākas algas. "Joprojām uzstāju uz savu priekšlikumu, ka pensionāriem papildus jau esošajām pensijām ir jāsaņem viens procents no bērnu samaksātajiem sociālajām iemaksām. Šāda sistēma gan veicinās nodokļu maksāšanu, gan paaudžu solidaritāti," uzsvēra Reirs.

Vienlaikus trešdien Veselības ministrijas (VM) pārstāvis prezentēja klātesošajiem jauno Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, ar kuru paredzēts sākt jaunās veselības aprūpes sistēmas ieviešanu. Sarunā par jauno veselības finansēšanas modeli tika uzsvērts, ka senioriem ļoti aktuāls ir jautājums par zobārstniecības pakalpojumu pieejamību, jo tas ne vien uzlabo cilvēku dzīves kvalitāti, bet ir arī tieši saistīts ar vispārējo veselības stāvokli. Sēdē nolēma, ka par šo jautājumu tiks runāts kādā no nākamajām Senioru padomes sēdēm, kad varētu tikt veidots reāls plāns un iezīmēti modeļi, kā šo problēmu risināt.

Senioru lietu padome izveidota 2013.gadā. Tās sastāvā ir pārstāvji no senioru organizācijām, ievērojot reģionālo pārklājumu, LM, VM, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, kā arī Pārresoru koordinācijas centra pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!