Foto: Publicitātes foto

Latvija un Igaunija ir ierindotas 13.vietā valsts pases spēcīguma indeksā, ko veidojusi pētījuma kompānija "Arton Capital", apkopojot datus par to, cik daudz valstis konkrētās pases turētājs var apmeklēt bez iepriekš izsniegtas vīzas vai arī var iegādāties vīzu, ierodoties citā valstī.

Saskaņā ar kompānijas apkopoto informāciju, gan Latvijas, gan Igaunijas pases turētāji bez īpašiem vīzu ierobežojumiem var apmeklēt 134 pasaules valstis, kas ir 13.augstākais rādītājs.

Lietuvas pases turētājiem bez būtiskiem vīzu ierobežojumiem ir iespējams apmeklēt 132 valstis, kas ir 14.augstākais rādītājs.

1.vietu pasu spēcīguma indeksā dala ASV un Lielbritānija - šo valstu pasu turētāji var apmeklēt 147 pasaules valstis bez īpašiem ierobežojumiem.

Otras spēcīgākās pases "Arton Capital" vērtējumā ir Dienvidkorejai, Francijai un Vācijai - šo valstu pase ļauj bez striktiem vīzu ierobežojumiem apmeklēt 145 valstis.

Tālāk seko Zviedrija un Itālija (abām 144 valstis), Dānija, Japāna, Luksemburga, Nīderlande, Singapūra un Somija (visām 143 valstis), Šveice (142 valstis), Beļģija, Īrija, Norvēģija, Portugāle un Spānija (visām 141 valsts), Austrija, Grieķija, Kanāda un Malaizija (visām 140 valstis), Jaunzēlande (139 valstis), Austrālija, Čehija un Ungārija (visām 138 valstis), Polija un Slovākija (abām 137 valstis), Honkonga, Kipra un Malta (visām 136 valstis), kā arī Islande un Slovēnija (abām 135 valstis).

25.vietā ar iespēju bez lieliem ierobežojumiem aizbraukt uz 113 pasaules valstim ierindota Antigva un Barbuda, Urugvaja, Vatikāns un Venecuēla, ar Krievijas, Melnkalnes un Gvatemalas pasi brīvi var aizbraukt 98, kas nozīmē, ka šo valstu pase ir 35.spēcīgākā pasaulē, Ukraina ierindota 37.vietā (96 valstis), Ķīna - 45.vietā (74 valstis), Baltkrievijas, Gambijas, Ganas, Kataras un Nigēras pase ir 52.spēcīgākā pasaulē - ar to var aizbraukt uz 66 pasaules valstīm.

Gruzijas un Indijas pase ir atzītas par 59.spēcīgāko pasaulē, jo ar to bez lieliem ierobežojumiem var apceļot 59 pasaules valstis. Ziemeļkorejas, Gabonas, Kambodžas un Libānas pase ierindota 73.vietā - ar to bez bažām var doties uz 44 valstīm. Ar Afganistānas, Džibuti, Etiopijas, Irākas un Nepālas pasi var doties uz 38 valstīm (79.vieta pasu spēcīguma reitingā).

Vien 28 valstis un teritorijas bez būtiskiem vīzu ierobežojumiem var apmeklēt Dienvidsudānas, Mjanmas, Palestīniešu teritoriju, Santomes un Prinsipi, kā arī Zālamana salu pases turētāji, tādēļ šīs valstis pasu spēcīguma reitingā ieņem pēdējo - 80.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!