Foto: LETA

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) apzināti pauž nepatiesu informāciju un maldina sabiedrību, apgalvojot, ka lēmums par minimālo sociālo iemaksu noteikšanu ir iepriekšējo valdību atbildība, norāda partijas "Vienotība" priekšsēdētājs Andris Piebalgs.

Viņš atgādina, ka Finanšu ministrija jau pavasarī sāka izstrādāt budžetu un politiski atbildīgs par to ir Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). "Arguments, ka par plānotajām izmaiņām "neko nezinājām", ir galēji neprofesionāls un norāda uz paviršību vai apzinātu situācijas sagrozīšanu," pauž Piebalgs.

"No Reiznieces-Ozolas un Kučinska puses izskanējušie apgalvojumi par it kā nezināšanu, mazākais, pārsteidz," klāsta Piebalgs, atgādinot, ka ministre piedalījusies visās diskusijās un darba grupās, kurās spriests par nepieciešamību un iespējām nodrošināt lielāko sociālo drošību mikrouzņēmumu darbiniekiem.

"Vienotība" atgādina, ka jau 2013. gadā tika paredzēts mikrouzņēmumu nodokli pakāpeniski palielināt, sākot no 2015. gada. Turklāt tieši toreizējai ekonomikas ministrei Reizniecei - Ozolai un uzņēmēju organizācijām iebilstot pret nodokļa palielinājumu, šis lēmums tika atcelts, pavēstīja partijas "Vienotība" preses sekretāre Laila Timrota. Darba grupā, kas strādāja pie obligāto iemaksu apmēra noteikšanas mikrouzņēmumu darbiniekiem, bija pārstāvēta gan Ekonomikas ministrija, gan arodbiedrības un uzņēmēju organizācijas.

Piebalgs uzsver – nav skaidrs, kādēļ tagad gan premjers, gan finanšu ministre šķietami aizmirsuši pašu iepriekš paustos viedokļus un pieņemtos lēmumus.

"Šībrīža lēmums atcelt minimālās sociālās iemaksas, strauji ceļot mikrouzņēmumu nodokli, ir pretrunā Kučinska vadītās partijas solījumiem iestāties pret mikrouzņēmuma nodokļa palielināšanu, kā arī iepriekš uzstādījumam radīt prognozējamu un stabilu nodokļu vidi," uzsver "Vienotības" valdes priekšsēdētājs.

"Vienotība" jau iepriekš norādījusi, ka Kučinska rosinājums atcelt obligātās minimālās sociālās iemaksas, vienlaikus nosakot, ka mikrouzņēmumu nodoklis tiek strauji palielināts līdz 15%, ir sasteigts un pretrunā valdības iepriekš pieņemtajiem lēmumiem. Turklāt neesot pamata apgalvojumiem, ka mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšana līdz 15% atrisinās problēmas, ko rada apstāklis, ka 100 tūkstošiem iedzīvotāju nav pienācīgi sociāli apdrošināti.

Pēc partijas skaidrotā, premjera piedāvājums atcelt minimālās sociālās iemaksas, tā vietā ceļot mikrouzņēmumu nodokli, nerisina sociāli neaizsargātākās darba ņēmēju daļas problēmas.

"Vienotība" norāda, ka no valdības vadītāja sagaida aprēķinos balstītu piedāvājumu, kas ir ne vien sociāli atbildīgs, bet arī nerada pēkšņas straujas izmaiņas nodokļu politikā un ir iedzīvotājiem un uzņēmējiem saprotams.

Jau vēstīts, ka pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, tā vietā palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 15%.

Šie papildu līdzekļi tiks novirzīti sociālajām budžetam. Savukārt par katra darbinieka sociālo apdrošināšanas jautājumu tikšot spriests, pārskatot nodokļu politiku kopumā, skaidroja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!