Foto: LETA

Lai gan likums ir pielaidīgs pret akadēmisko personālu, Rīgas Ekonomikas augstskolas ("SSE Riga") rektoram valsts valoda ir jāzina augstākajā līmenī, Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" uzsvēra Valsts valodas centrs (VVC).

"Rektoram, kas veic administratīvas funkcijas, tomēr ir pilnīgi cits deleģējums. Viņam ir jāzina valsts valoda augstākajā līmenī," norādīja VVC Valodas kontroles reģionālās daļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna.

VVC akcentē, ka pret ārvalstu speciālistiem, akadēmisko personālu un pasniedzējiem likums ir pielaidīgāks. Taču "SSE Riga" rektoram Andersam Pāzlovam bijis piecus gadus ilgs laiks apgūt valsts valodu, jo jau iepriekš, viņam stājoties amatā, izdarīts izņēmums.

Valodas centra nostājai piekrīt arī kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere, kura izņēmuma izdarīšanu uzskata par principiālu piekāpšanos. "Latviešu valoda ir Latvija. Mēs nedrīkstam atkāpties ne par milimetru. Tieši tad, kad mēs sākam domāt pragmatiski un teikt, ka tas mums ir ekonomiski izdevīgi, mēs nododam sevi ilgtermiņā," saka Beitnere.

"Ja rektors, kas 18 gadus dzīvo Latvijā, nav pat ikdienas saziņas līmenī iemācījies latviešu valodu, tad es teiktu, ka tā ir ļoti liela augstprātība no kaimiņvalsts pilsoņa puses," pauda Beitnere.

Tikmēr Pāzlova pusē nostājas ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), kurš vēlas rosināt izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, lai "SSE Riga" un Rīgas Juridiskās augstskolas rektoriem atceltu prasību zināt latviešu valodu. Ieceri Ašeradens pamato ar abu augstskolu pienesumu Latvijas ekonomikā.

Vēstīts, ka arī "SSE Riga" rektors Pāzlovs izteicies par lēmumu viņu neapstiprināt rektora amatā. "Manas latviešu valodas zināšanas un izpratne par Latvijas politiku ir pietiekamas, lai saprastu, ka "SSE Riga" tiek izmantota kā līdzeklis politiskajā spēlē un tam nav nekādas saistības ar augstskolas rektora apstiprināšanu," paziņojumā komentēja Pāzlovs.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jau iepriekš pieņēmusi lēmumu nepietiekamo valsts valodas zināšanu dēļ tomēr nevirzīt apstiprināšanai valdībā Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amata kandidātu Melu Keniju. Viņa vietā par rektora vietas izpildītāju valdība otrdien apstiprināja Latvijas Universitātes prorektoru Jāni Ikstenu.

Reaģējot uz ministrijas lēmumu, vairāki politiķi un politiskās partijas aicinājušas grozīt Ministru kabineta noteikumus, kas nosaka augstskolu darbiniekiem nepieciešamo latviešu valodas zināšanu līmeni.

Kā liecina "SSE Riga" mājaslapā publicētais ziņojums, augstskola nav saņēmusi no IZM oficiālu atbildi, ka ministrija nevirzīs atkārtotai apstiprināšanai Pāzlovu. "SSE Riga" ministrijai nepieciešamos dokumentus iesniegusi jau septembrī.

Augstskola atgādina, ka saskaņā ar likumu augstskolas rektora pienākumus pildīs līdzšinējais rektors līdz jauna rektora iecelšanai vai rektora pienākumu izpildītāja iecelšanai.

Vēstīts, ka latviešu valodas nezināšanas dēļ no amata nāksies šķirties vienas no Latvijas prestižākajām augstākās izglītības iestādēm – Rīgas Ekonomikas augstskolas jeb "SSE Riga" – rektoram Andersam Pālzovam.

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka rektoram minimālajam valsts valodas prasmes līmenim ir jāatbilst augstākā jeb C līmeņa pirmajai pakāpei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!