Foto: LETA

Nav izslēgts, ka Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) reorganizācija saistīta arī ar interesi pārņemt tās finanšu uzkrājumus, pauda RPIVA rektore Daina Voita.

Voita norādīja, ka patlaban nav īsti skaidrs, kāds ir RPIVA reorganizācijas mērķis, jo pašreiz Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) publiskā komunikācijā uzver, ka tuvākajā laikā viss palikšot tā, kā ir, tādējādi norādot, ka ne studenti, ne arī mācībspēki nejutīs akadēmijas reorganizācijas negatīvās sekas.

Kā pauda Voita, viņa neizslēdz, ka viens no iemesliem RPIVA reorganizēšanai, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU), ir tās finanšu uzkrājumi. Pagājušā gada nogalē RPIVA uzkrājumi investīcijām sasniedza četrus miljonus eiro, kas, pievienojoties LU, līdzās citām saistībām nonāktu LU īpašumā.

RPIVA rektore izteicās, ka, iespējams, LU nepietiekot savu brīvu apgrozījuma līdzekļu. Par to liecinot LU overdrafta līgums bankā "Nordea" par sešiem miljoniem eiro, ko LU varot izmantot līdz 2018. gada februārim. Tāpat LU ir paņemts sešu miljonu eiro kredīts Akadēmiskā centra būvniecībai Torņkalnā, kas jāatmaksā līdz 2019. gada jūlijam, liecina RPIVA sagatavotais pārskats, kas balstīts Valsts kasē pieejamajā informācijā.

RPIVA iegūtā informācija liecinot, ka LU parādsaistības 2016. gada nogalē bija aptuveni 5,6 miljoni eiro.

Ziņots, ka IZM ir nolēmusi ar 2017. gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas, un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Ministrs norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019. gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs "veselīga un draudzīga konkurence".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!