Foto: LETA

Novembrī par Ainas Mucenieces Viroteraptijas fonda vadītāju kļuvušais Einars Repše tagad tviterī iesaistījies asās diskusijās ar šīs neviennozīmīgi vērtētās vēža ārstēšanas metodes skeptiķiem. Bijušais premjerministrs mudina vēža slimniekus konsultēties ar imunologu, savukārt soctīklotāji Repšes padomu kritizē.

Viroterapija ir vēža ārstēšana, izmantojot īpašu onkolītisku vīrusu "Rigvir" (Rīgas vīruss), kurš spēj atrast un iznīcināt ļaundabīgās audzēja šūnas. Latvijas Zinātņu akadēmija "Rigvir" ir nosaukusi par vienu no visu laiku desmit izcilākajiem Latvijas zinātnes sasniegumiem.

Jūlijā Veselības inspekcija vainoja Viroterapijas klīniku un "Rigvir" maldināšanā. Lai gan "Rigvir" ir recepšu medikaments ar indikācijām vienīgi melanomai, reklāmas materiālos Rīgas vīruss prezentēts teju kā brīnumlīdzeklis vēža ārstēšanai. Ražotāju par to sodīja.

Garā tvitera diskusijā Repše iesaistījās, aizstāvot viroterapijas pamatlicēju Ainu Mucenieci.

Jāpiebilst, ka "Rigvir" ir vienīgais tirgū pieejamais viroterapijas medikaments. Soctīklotāji bijušajam premjeram lūdza pamatot šī medikamenta un viroterapijas efektivitāti. Savukārt Repše norāda uz gadījumiem, kad ticies ar pacientiem, kuru dzīvību, viņaprāt, palīdzējusi glābt tieši viroterapija.

Kā liecina "Lursoft" dati, Viroterapijas centrs jeb SIA "Global Virotherapy Cancer Clinic" ir reģistrēts 2008. gadā, klīnika tika atklāta šī gada februārī. Uzņēmuma lielākais īpašnieks (95%) ir SIA "Rigvir", kas pērn apgrozīja 533 tūkstošu eiro un guva 160 tūkstošu eiro peļņu. "Rigvir" lielākais īpašnieks ir Jurģis Auziņš (51%), 40% daļu pieder Ditei Venskus, bet pa 3% katram – Ivaram Kalviņam, Andrejam Nollendorfam un Katrīnai Pumpuriņai. 5% "Global Virotherapy Cancer Clinic" daļu pieder SIA "VVMV", kas ir uzņēmēja un mecenāta Viļa Vītola, viņa ģimenes uzņēmums.

Diskusijai tuvojoties noslēgumam, soctīklotājs uzteic Repšes entuziasmu krustot šķēpus ar teju visu tviteri.

Ziņots, ka Repše novembra izskaņā kļuva par gada sākumā dibinātā Ainas Mucenieces Viroterapijas fonda vadītāju.

"Jūtos pagodināts, ka profesores Ainas Mucenieces ģimene ir uzaicinājusi mani kļūt par Ainas Mucenieces vārdā nosauktā Viroterapijas fonda vadītāju. Pēc nopietnām pārdomām, papildu studijām un visas man pieejamās informācijas rūpīgas izvērtēšanas esmu šo uzaicinājumu pieņēmis," viņš raksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!