Foto: LETA
Ventspils augstskolas (VeA) darbinieki saņem draudus ar mērķi piespiest tos neteikt neko pozitīvu par rektores darbu, kā arī saskaras ar politisko spiedienu, pirmdien preses konferencē paziņoja augstskolas rektore Gita Rēvalde.

"Ir zināms, ka tiek draudēts mūsu darbiniekiem, ka viņi nedrīkst neko pozitīvu teikt par rektores darbu. Ir zvanīts mūsu revidentiem, lai viņi nepiekristu izvērtēt šos te iespējamās neatbilstības sadarbības līgumam, tāpēc mums ir liels politiskais spiediens," norādīja Rēvalde. "Cilvēki ļoti baidās un nesaka, kurš tieši to ir darījis, tikai - zvanīja un teica! Bet zinot to, ka man pašai draudēja, man bija tikšanās ar priekšsēdētāja pirmo vietnieku [Jāni] Vītoliņu un viņš teica, ka man jābrauc atpakaļ uz Rīgu un, ka viņš vēlētos pārtraukt ar mani darba attiecības, kas ir dīvaini, jo es nestrādāju domē," piebilda Rēvalde.

Rēvalde pavēstīja, ka "pirmās ziņas, ka VeA kaut kas nav labi, tika pateiktas no Ventspils pilsētas domes tribīnes Ekonomikas un budžeta komisijas sēdes 4. decembrī, kad priekšsēdētājs Aivars Lembergs atklāti tiešraidē teica augstskolas personālam - nomainiet rektori, dabūsiet piemaksas! Kopš tā laika VeA finansējums no domes nav piešķirts, kas liek domāt, ka draudi bija pamatoti".

VeA rektore informēja, ka pirmo reizi lēmuma projekts izvērtēt rektores darbību savukārt parādījās 23. martā Senāta sēdē, kurā piedalījās Ventspils domes priekšsēdētājs Lembergs un Jānis Vītoliņš, bet rektore piedalīties nevarēja. Uz viņas iepriekšējo lūgumu sēdi pārcelt Senāts neatsaucās.

"Lēmuma projektus senāta sēdēm var gatavot senatori, dekāni un citas amatpersonas. Nav paredzēts, ka tādus gatavo cilvēki no citām iestādēm vai organizācijām, lai arī tie būtu sadarbības partneri. Tādus nevarētu gatavot arī Izglītības un zinātnes ministrija. Uz šo te iesniegumu es vēl joprojām neesmu saņēmusi atbildi, bet mutiski man tika skaidrots, ka to visu darot Aivars Lembergs," pavēstīja Rēvalde.

Viņa arī informēja, ka VeA Sadarbības līgums ar pašvaldību paredz konkrētu konfliktu risināšanas procedūru - vispirms augstskola saņem rakstiskus iebildumus par līguma izpildi un tad izglītības iestādei būtu jādod laiks aizrādījumus novērst, kā arī rakstiski atbildēt uz iebildumiem. "Pēc tam paredzēta vēršanās tiesā. Nevienā punktā netiek minēta procedūra, ja sadarbības līgums netiek izpildīts kādā punktā, tiktu atstādināts rektors, tāpēc konfliktus nevienā brīdī nevarētu risināt tā, kā tas ir noticis," norādīja Rēvalde.

Rēvalde 24. maijā sasauca ārkārtas Senāta sēdi un tikai tajā VeA saņēmusi iebildumus par līguma izpildi, tāpēc līdz nākamās dienas rītam neesot bijis iespējams sniegt pamatotu atbildi par revīzijas komisijas ziņojumu. Satversmes sapulces darba kārtībā 25. maijā bija punkts par rektores darba izvērtēšanu un domes pārstāvju ziņojums par sadarbības līgumu. Rektoram nav tikusi dota iespēja izteikties vairāk par trīs minūtēm, līdz ar to Rēvalde pauda iebildumus par darba kārtību un ārējo pārstāvju piedalīšanos sēdē. "Es sēdi atstāju, nezinot, ka darba kārtībā tiks iekļauts jautājums par rektora atstādināšanu. Tas parādījās vēlāk un es ar to [lēmumu] tiku iepazīstināta nedēļu vēlāk," norādīja Rēvalde.

Rektora pienākumu izpildītāju var iecelt tikai Ministru kabinets, bet Satversmes sapulces ieceltais mēģināja patvaļīgi pārņemt paraksta tiesības un nesankcionēti parakstīt līgumus, sacīja Rēvalde. "Arī pilsētas pārstāvji mēģināja traktēt likumu savādāk, mēģināja stāstīt, ka šobrīd augstskolai ir cits rektors un publiski sniedza nepatiesu informāciju, ka augstskolā ir nelikumīgi iztērēti kaut kādi līdzekļi, ko pat neapstiprināja viņu pašu revīzijas ziņojums," pauda Rēvalde.

Rēvalde norādīja, ka ir vērsusies vairākās instancēs par nelikumīgo lēmumu, piemēram, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), kā arī Saeimas Juridiskajā komisijā. Līdz šim uz VeA rektores iebildumiem atbildi sniedzis KNAB, kurš paudis, ka augstskolas vadītāju var atcelt tikai tad, ja ir konstatēti likuma un citu normatīvo aktu pārkāpumi.

Jau ziņots, ka Rēvalde vērusies tiesā pret Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieku Vītoliņu par goda un cieņas aizskaršanu.

Tāpat vestīts, ka Ventspils pilsētas domes Finanšu nodaļas vadītājs Kaspars Vitenbergs informējot pašvaldību par VeA notikušās revīzijas rezultātiem norādīja, ka augstskola pārkāpusi vismaz četrus sadarbības līguma punktus. Tāpat VeA ir veikusi korekcijas grāmatvedībā, tāpēc nav pārliecības, ka var paļauties uz finanšu pārskatiem.

Savukārt par VeA rektora vietas pienākumu izpildītāju otrdien tiek plānots iecelt mācību prorektoru Kārli Krēsliņu, liecina Ministru kabinetā iesniegtais rīkojuma projekts. Rīkojuma projektā norādīts, ka VeA satversmes sapulce 25. maijā nolēma atcelt no amata augstskolas rektori Rēvaldi kā uzticību zaudējušu. No Augstskolu likumā noteiktā regulējuma izriet, ka augstskolas satversmes sapulces lēmums par rektora atcelšanu stājas spēkā tad, kad tas ir apstiprināts Ministru kabinetā.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), izvērtējot procesu, kādā rektore tika atbrīvota no amata, ir konstatējis, ka lēmuma pieņemšanas procesā nav pārkāpti Augstskolu likuma un VeA Satversmes noteikumi, tāpēc MK no amata atcels Rēvaldi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!