Foto: DELFI
Rīcības plāns gaisa kvalitātes uzlabošanai galvaspilsētā jau ir izstrādāts un to plānots izskatīt 26.augustā gaidāmajā Rīgas domes sēdē, informēja domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietnieks Askolds Kļaviņš (LZP).

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir aktualizējis "Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmu 2011.-2015.gadam". Izstrādātajā programmā minētas darbības, kas būs veicamas katrai no attiecīgajām pilsētas institūcijām, lai mazinātu piesārņojumu, skaidroja Kļaviņš.

Vislielāko piesārņojumu Rīgā rada apkures un transporta sistēmas. Kā individuālās apkures, tā centralizētās siltumapgādes rezultātā gaisā nokļūst līdz pat 86% kaitīgo emisiju, 14% rada transporta izplūdes gāzes. Ņemot vērā šos aprēķinus, starp plānotajiem piesārņojuma mazināšanas pasākumiem paredzēts strādāt pie dabai draudzīgāka kurināmā izmantošanas un īstenot pasākumus siltuma zuduma samazināšanai siltuma pārvades sistēmā. Tāpat plānots optimizēt transporta plūsmu, paaugstināt sabiedriskā transporta tīkla pievilcīgumu un efektivitāti, piemēram, turpinot īpašo bezmaksas sabiedriskā transporta lietošanas dienu ieviešanu, tāpat arī turpināt darbu pie velojoslu ierīkošanas pilsētā u.c. Rīcības programmā paredzēta arī dažādu pētījumu un aprēķinu veikšana, kas nākotnē palīdzētu iespējami efektīvāk mazināt gaisa piesārņojumu.

Aktualizētā rīcības programma tika nosūtīta arī VARAM, kas lūdza Rīgas pašvaldību veikt vairākus precizējumus. Ministrijas precizējumi ir ievēroti un iestrādāti aktualizētajā programmā.

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) Rīgā konstatējusi paaugstinātu gaisa piesārņojumu, kas neatbilst EK direktīvām. Ņemot vērā minēto, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) uzdevis Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC) nekavējoties risināt jautājumu par gaisa piesārņojumu Rīgā.

Naudiņš  pastāstīja, ka vēstuli Ušakovam nosūtījis jau pirms divām nedēļām, nosakot, ka situācija ir jāatrisina līdz 27.augustam. Ja līdz tam laikam rezultātu nebūs, būšot sekas, solīja ministrs. Pagaidām gan viņš neatklāja, kā tieši rīkosies, - to izlems, ja tas būs nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!