Foto: LETA

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") nosūtījis vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, prasot, vai un par kādām tā sauktajām "oligarhu sarunām" viņam ir jāsniedz skaidrojums sabiedrībai, otrdien preses konferencē informēja Lembergs.

Ar šādu informācijas pieprasījumu Lembergs pie prezidenta vērsies, ņemot vērā Vējoņa aicinājumu tā sauktajās "Rīdzenes sarunās" iesaistītajām amatpersonām un politiķiem sniegt sabiedrībai skaidrojumu par savu rīcību.

Ventspils mērs vēlas zināt, vai Vējonis kā vienu no sarunās iesaistītajām amatpersonām vai politiķiem domājis Lembergu, kā arī - par konkrēti kādām sarunām viņam tādā gadījumā jāsniedz skaidrojums sabiedrībai. Lembergs vēstulē Vējonim norāda, ka viņa rīcībā nav tās informācijas, kāda, acīmredzot, esot pieejama prezidentam, tādēļ Ventspils mērs aicina Vējoni izsniegt viņa rīcībā esošos sarunu ierakstus, lai varētu ar tiem iepazīties un sniegt skaidrojumu. Lembergs norāda, ka nesaskata par iespējamu skaidrot publikācijas plašsaziņas līdzekļos, "par kuru izcelsmi un autentiskumu nav ziņu."

Ja prezidenta rīcībā nav šādu sarunu ierakstu, tādā gadījumā Lembergs aicina viņu darīt zināmu, kur un kādā veidā ar tiem var iepazīties.

Tāpat Lembergs vēlas zināt, vai Vējonis ir iepazinies ar pilnīgi visiem vai tikai selektīvi atlasītiem operatīvās darbības rezultātā iegūtajiem sarunu audio ierakstiem, un kura persona tādā gadījumā atlasījusi prezidentam iesniedzamos ierakstus.

Visbeidzot Lembergs aicina prezidentu informēt, vai viņa rīcībā ir apliecinājums audioierakstu un to atšifrējuma autentiskumam.

Lembergs norāda, ka, tikai saņemot prasīto informāciju, viņš varēšot izpildīt Vējoņa aicinājumu sniegt sabiedrībai skaidrojumu par savu rīcību, jo publikācijas plašsaziņas līdzekļos, kas satur "nepārbaudītas un, iespējams, prettiesiski iegūtas ziņas", Lembergs skaidrot neuzskatot par iespējamu.

Atbildes uz visiem šiem jautājumiem Lembergam esot nepieciešamas arī savu tiesību interešu aizstāvībai, kā arī ziņu sniegšanai tiesībsargājošām iestādēm un paskaidrojumu sniegšanai parlamentārās izmeklēšanas komisijai.

Vēstuli prezidentam Lembergs nosūtījis 3.augustā.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzskata, ka pilnīgi ikvienai tā dēvētajās oligarhu sarunās iesaistītajai personai, īpaši amatpersonām, būtu jāizvērtē sava loma sarunās un jāskaidro sabiedrībai sava rīcība, uzņemoties atbildību. Prezidents "oligarhu sarunas" vērtēja kā nepieņemamas un neatbalstāmas.

Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!