Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis uz Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") vēstuli, kurā Lembergs aicina prezidentu skaidrot, vai un par kādām tā sauktajām "oligarhu sarunām" viņam ir jāsniedz skaidrojums sabiedrībai, atbildēs likumā noteiktajā kārtībā.

Uz jautājumu, vai Vējonis atbildēs Lembergam uz vēstuli, Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Kristīne Kļaveniece portālam "Delfi" sacīja, ka "kancelejā ir saņemts viens privātpersonas iesniegums, uz kuru atbilde tiks sniegta Iesniegumu likumā noteiktajā kārtībā".

Iesniegumu likumā noteikts, ka iestāde atbildi "sniedz saprātīgā termiņā, ņemot vērā iesniegumā minētā jautājuma risināšanas steidzamību, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas, ja likumā nav noteikts citādi".

Savukārt, ja iesnieguma saturs neprasa atbildi pēc būtības, iestāde attiecīgo iesniegumu pieņem zināšanai.

Vienlaikus likums gan nosaka vairākus gadījumus, kad iesniegums var tikt atstāts bez izskatīšanas. Piemēram, ja tā saturs ir aizskarošs un izaicinošs.

Ziņots, ka Lembergs pie prezidenta vērsies, ņemot vērā Vējoņa aicinājumu tā sauktajās "Rīdzenes sarunās" iesaistītajām amatpersonām un politiķiem sniegt sabiedrībai skaidrojumu par savu rīcību.

Ventspils mērs vēlas zināt, vai Vējonis kā vienu no sarunās iesaistītajām amatpersonām vai politiķiem domājis Lembergu, kā arī - par konkrēti kādām sarunām viņam tādā gadījumā jāsniedz skaidrojums sabiedrībai. Lembergs vēstulē Vējonim norāda, ka viņa rīcībā nav tās informācijas, kāda, acīmredzot, esot pieejama prezidentam, tādēļ Ventspils mērs aicina Vējoni izsniegt viņa rīcībā esošos sarunu ierakstus, lai varētu ar tiem iepazīties un sniegt skaidrojumu. Lembergs norāda, ka nesaskata par iespējamu skaidrot publikācijas plašsaziņas līdzekļos, "par kuru izcelsmi un autentiskumu nav ziņu."

Tāpat vēstīts, ka Valsts prezidents uzskata, ka pilnīgi ikvienai tā dēvētajās oligarhu sarunās iesaistītajai personai, īpaši amatpersonām, būtu jāizvērtē sava loma sarunās un jāskaidro sabiedrībai sava rīcība, uzņemoties atbildību. Prezidents "oligarhu sarunas" vērtēja kā nepieņemamas un neatbalstāmas.

Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Lembergam iepriekš krimināllietā piemērots drošības līdzeklis – aizliegums pildīt Ventspils domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Lembergu prokuratūra apsūdzējusi par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros un lielā apmērā noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanā. Tāpat Lembergam joprojām 15 apsūdzības sadaļās tiek inkriminēta Krimināllikuma 325.panta otrā daļa, kas paredz atbildību par valsts amatpersonai likumā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli.

Tāpat apsūdzība tiek uzturēta par piedalīšanos mantiskos darījumos, kas Lembergam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!