Foto: LETA
Lai varētu ieviest atlaides rīdziniekiem un veicinātu e-talona kā elektroniskā maciņa izmantošanu Rīgā deklarēto iedzīvotāju vidū, Rīgas pašvaldība ar domes lēmumu plāno noteikt "Rīdzinieka kartei" īpašu statusu, nosakot precīzas tās funkcijas un mērķus.

Pašvaldības izstrādātais formulējums paredz, ka "Rīdzinieka karte" ir personalizētā viedkarte (e-talons), kuru izsniedz pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" un kuras lietotājiem tiek dotas tiesības saņemt Rīgas domes, pašvaldības kapitālsabiedrību un to sadarbības partneru piedāvātos atvieglojumus, pakalpojumus un priekšrocības. Tāpat plānots noteikt, ka "Rīdzinieka karte" ir izmantojama norēķiniem par Rīgas iestāžu un pašvaldības sadarbības partneru sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī apliecina rīdzinieka statusu un personas identitāti.

Rīdzinieka kartes mērķi būs apliecināt personas identitāti uzrādīšanas kārtībā bez elektroniskas identifikācijas un autentifikācijas, kā arī nodrošināt personai iespēju ātri un ērti izmantot "Rīdzinieka kartes" pakalpojuma funkciju, veicot elektronisku identifikāciju un autentifikāciju pie elektroniskā kartes lasītāja ar "Rīdzinieka kartei" elektroniski piesaistītu derīgu rīdzinieka statusu. Tāpat "Rīdzinieka kartes" mērķis būs atvieglot norēķināšanos par Rīgas iestāžu un pašvaldības sadarbības partneru pakalpojumiem.

"Rīdzinieka karti" administrēs "Rīgas satiksme" atbilstoši abonementa biļešu izmantošanas kārtībai. Uzņēmumam būs tiesības saņemt nepieciešamo informāciju no Rīgas iestādēm "Rīdzinieka kartes" mērķu īstenošanai, ievērojot normatīvajos aktos noteikto kārtību.

Iegūt rīdzinieka statusu un saņemt "Rīdzinieka karti", aizpildot attiecīgu pieteikumu "Rīgas satiksmē", varēs persona no 7 gadu vecuma, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Rīgā vai kurai Rīgā pieder nekustamais īpašums.

"Rīdzinieka karti" nevarēs saņemt tie, kuri Rīgā deklarējuši papildu adresi. Deklarējot dzīvesvietu ārpus Rīgas, persona rīdzinieka statusu zaudēs.

Informācija par pieejamajiem atvieglojumiem, pakalpojumiem un priekšrocībām, ko iespējams saņemt ar "Rīdzinieka karti", būs pieejama "Rīgas satiksmes" mājaslapā "www.rigassatiksme.lv".

Lēmuma projekts par "Rīdzinieka kartes" funkcijām un mērķiem trešdien, 7.maijā, tiks skatīts Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē, bet gala lēmumu plānots pieņemt 13.maijā Rīgas domes sēdē. Tad arī sīkāk tiks skaidrots, kādas priekšrocības, atlaides un citi labumi būs pieejami "Rīdzinieka kartes" turētājiem.

Kā ziņots, lai veicinātu iedzīvotāju deklarēšanos galvaspilsētā un šo cilvēku maksāto ienākuma nodokļu nonākšanu galvaspilsētas kasē, Rīgas dome iecerējusi izstrādāt īpašu atlaižu un priekšrocību programmu, kuru varēs saņemt Rīgā deklarētie iedzīvotāji, kas būs saņēmuši par "Rīdzinieka karti" pārdēvēto personalizēto e-talonu.

Pērnā gada nogalē Rīgas dome bija apņēmusies noteikt, ka "Rīdzinieka kartes" īpašniekiem sabiedriskais transports Rīgā maksās uz pusi lētāk nekā Rīgā nedeklarētajiem iedzīvotājiem, taču pret to iebilda Vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministrija (VARAM). Šā gada februārī, kad par ministru uz nepilniem diviem mēnešiem kļuva Einārs Cilinskis ("Visu Latvijai!"-TB/LNNK), ar Rīgas domi panākta vienošanās, ka tiks veikti grozījumi Pašvaldību likumā, nosakot galvaspilsētas funkcijas un mehānismus to kompensēšanai, savukārt Rīgas dome līdz gada beigām nodrošinās, ka visiem pasažieriem Rīgas sabiedriskais transports pieejams par vienādu cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!