Foto: DELFI

Eiropas piesārņotāko pilsētu topā Latvijas galvaspilsēta ierindota 49. vietā, atstājot aiz sevis Viļņu (60. vieta) un Tallinu (66. vieta), liecina portālā "Numbeo.com" publicētie dati. Kopumā sarakstā ir iekļautas 76 Eiropas pilsētas, no kurām par netīrāko atzīta Maķedonijas pilsēta Tetova, bet tīrāko — Somijas galvaspilsēta Helsinki.

Pirmais šāds piesārņotāko pilsētu reitings tika publicēts 2012. gadā, un toreiz par tīrāko Eiropas pilsētu tika nosaukta Islandes galvaspilsēta Reikjavika, savukārt par netīrākajām atzītas Bukareste, Atēnas, Milāna, Barselona un Maskava.

Saskaņā ar 2018. gada reitingu, netīrākās pilsētas Eiropā atrodas Balkānu pussalā – Rumānijā, Maķedonijā, Grieķijā un Bulgārijā –, un Itālijā. Savukārt vistīrākās pilsētas ir Skandināvijā, liecina "Numbeo.com" dati.

Gada sākumā Rīga šajā reitingā atradās 43. vietā, bet šobrīd savu piesārņojuma līmeni ir samazinājusi, nokrītot uz 49. vietu, kur tā atrodas starp Štutgarti un Porto.

Šajā reitingā, piemēram, Barselona atrodas 12. vietā, Maskava 19. vietā, Harkova 31. vietā, Berlīne 44. vietā, bet Ņižņijnovgoroda 71. vietā. Kā otra netīrākā pilsēta sarakstā atzīta Neapole Itālijā, bet trešā — Maķedonijas galvaspilsēta Skopje.

Eiropas tīrākās pilsētas ir jau minētie Helsinki, kā arī Reikjavika, Cīrihe un Stokholma, norāda "Numbeo.com".

Piesārņotāko pilsētu reitings tiek veidots, ņemot vērā gaisa kvalitāti, dzeramā ūdens pieejamību un tīrību, ūdens piesārņojumu, atkritumu apsaimniekošanu, pilsētas iedzīvotāju apmierinātību ar sadzīvi, kā arī trokšņa daudzumu un parku skaitu pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!