Foto: DELFI
Rīgas dome plāno daļēji atcelt paaugstinātas ledus bīstamības periodu Rīgā.

Tas ceturtdien tika izlemts Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (GKR) rīkotajā sanāksmē, kurā piedalījās gan pašvaldības institūciju pārstāvji, glābēji un makšķernieki.

Aizliegums kāpt uz ledus tiks saglabāts atsevišķās bīstamās vietās, kur ledus nav drošs nekad, piemēram, Daugavā no ietekas jūrā līdz Dzelzceļa tiltam, kā arī no Salaspils un Rīgas pašvaldību robežas līdz Sausajai Daugavai. Tāpat aizliegums būs spēkā Buļļupē no Daugavas līdz Bolderājas tiltam, Juglas upē visā tās garumā Rīgas teritorijā, kā arī vēl atsevišķās vietās.

Plānots saglabāt aizliegumu atrasties uz ledus pie tiltiem 100 metrus uz abām pusēm.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) plkst.9.30 sasauca sanāksmi, kurā atbildīgo dienestu un makšķernieku organizāciju pārstāvji vērtēja situāciju uz Rīgas ūdenstilpēm pēc ilgstoša un stabila sala iestāšanās, informēja Rīgas domē.

Pazeminoties gaisa temperatūrai, ar pilsētas izpilddirektora rīkojumu kopš 21.janvāra uz Rīgas ūdenstilpēm tika noteikts paaugstinātas bīstamības periods, kura laikā iedzīvotājiem atrasties uz ledus ir aizliegts. Saskaņā ar sabiedriskās kārtības noteikumiem par prasību neievērošanu var uzlikt naudas sodu līdz 71 eiro. Ja minēto prasību neievērošanas dēļ personu glābšanas darbos tiks norīkoti speciālie dienesti, naudas sods varēs sasniegt no 142 līdz 350 eiro.

Ņemot vērā faktisko ledus stāvokli Lielupē un Rīgas jūras līcī, kā arī hidrometeoroloģiskās prognozes, arī Jūrmalas pašvaldība no 17.janvāra noteikusi paaugstinātas bīstamības stāvokli un aizliegumu atrasties uz ūdenstilpju ledus Jūrmalas administratīvajā teritorijā, tostarp Rīgas jūras līcī, kur šajās dienās sāk veidoties ledus, un Lielupē, ko jau klāj nestabila ledus kārta.

Pašvaldību speciālisti norāda, ka ūdenstilpēs izveidojusies ledus kārta nav pietiekami bieza, stabila un droša, tāpēc atrašanās uz ledus var apdraudēt cilvēku dzīvību. Tāpat pašvaldība uzsver, ka aizliegums attiecas gan uz makšķerniekiem, gan pastaigu cienītājiem.

Veicot ledus mērījumus, redzams, ka ledus sega stiprajā salā pamazām kļūst arvien biezāka. Pamatojoties uz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas dienesta sniegto informāciju, paaugstinātas bīstamības periods uz ūdenstilpju ledus tuvāko dažu dienu laikā varētu tikt atcelts, taču uz tekošiem ūdeņiem, piemēram, Daugavas, liegums varētu būt spēkā ilgāku laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!