Foto: LETA
Piektdien, 20.martā, būs vērojams daļējs saules aptumsums – Rīgā Saules disks tiks aizklāts 78% apmērā, liecina informācija vietnē "www.timeanddate.com".

Saules aptumsuma sākums Rīgā būs vērojams plkst. , tā maksimālā fāze, kad Mēness būs visciešāk pietuvojies Saules centram, gaidāma plkst. 12:05, bet daļējā Saules aptumsuma beigas gaidāmas plkst. 13:14.

Saules aptumsumi notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar nelielu robu. 

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz četros gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2011.gada 4.janvārī.

Pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142.gadā.

Uz Sauli nedrīkst ilgstoši skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. 



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!