Foto: DELFI

Rīgas domes opozīcija šodien Pilsētas attīstības komitejas sēdē pauda bažas, ka daži Rīgas pilsētas arhitekta biroja šogad iecerētie projekti varētu būt "vēl viens iegansts Okupācijas muzeja pārbūves projekta īstenošanas bremzēšanai".

Šodien komitejas sēdē tika skatīti biroja priekšlikumi pašvaldības šā gada budžeta grozījumiem. Deputāti skatīja kopumā 51 000 eiro līdzekļu, kas biroja rīcībā palikuši atlikumā pērn decembrī, sadalījumu dažādiem šogad iecerētiem projektiem.

Starp šiem projektiem iekļauta arī "Rātslaukuma priekšizpēte", tam atvēlot 2000 eiro. Opozīcijas deputāti interesējās, ko tieši šis projekts paredz.

Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis skaidroja, ka paredzēts pētījums par šajā teritorijā zudušo apbūvi karadarbību laikā - pārsvarā Otrā pasaules kara laikā.

Opozīcijas deputāts Andris Lācis (VL-TB/LNNK) pauda neizpratni par šāda pētījuma nepieciešamību, sakot, ka šī informācija jau sen apkopota un pieejama dažādās vēsturiskās grāmatās.

Princis atbildēja, ka viņa rīcībā šādas informācijas neesot, bet pēc Lāča ieteikuma viņš papētīšot šo literatūru. "Mēs ar lielāko prieku šo projektu neīstenosim, ja būs pieejama šī informācija," sacīja Princis.

Savukārt opozīcijas deputāts Olafs Pulks (V) šo projektu saistīja ar Okupācijas muzeja pārbūves ieceri. "Es saprotu, ka tas būs vēl viena atruna Okupācijas muzeja pārbūves bremzēšanai," viņš sacīja.

Princis oponēja, ka šim pētījumam nav tiešas saistības ar Okupācijas muzeja pārbūvi, bet gan arhitektu birojs vēlas sagatavot materiālu par vēsturisko Rātslaukuma teritorijas apbūvi, kas zudusi karadarbības rezultātā.

"Un tad attiecīgi vēl dažus mēnešus ar šā pētījuma izstrādi varēs aizbildināties, ka nevar turpināt Okupācijas muzeja rekonstrukciju," no sava viedokļa neatkāpās Pulks.

Komiteja šodien atbalstīja Rīgas pilsētas arhitekta biroja priekšlikumus iestrādei pašvaldības šā gada budžeta grozījumos. Šie un citi grozījumi vēl būs jāapstiprina deputātiem Rīgas domes sēdē.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas galvenajam arhitektam Princim būtu pieņemams Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves variants, kas aktualizēts pēc publiskās diskusijas pērn decembrī, jo tas, viņaprāt, respektē vēsturisko būvi un tagadējās ēkas apdares materiālus. Minētais variants paredz, ka pārbūves gaitā tiks saglabātas visas vēsturiskās muzeja apdares vara plāksnes un būvlaide.

Pret šo ieceri, kas ir alternatīva muzeja pārbūves autora Gunāra Birkerta oriģinālajai idejai, tikmēr iebilst attīstītāji.

Kopš Rīgas būvvalde šā gada janvāra beigās noraidījusi pērn maijā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) iesniegto Okupācijas muzeja pārbūves ieceri, koriģētais projekts būvvaldē no attīstītājiem joprojām nav saņemts.

Rīgas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs jau iepriekš uzsvēris, ka būvvalde varēs akceptēt tikai tādu projektu, par kuru pozitīvu atzinumu būs sniedzis Princis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!