Foto: DELFI Aculiecinieks

Rīgā pašreiz ir vairāk nekā 400 ēkas, kuras ir degradējošas, veselību apdraudošas, vai arī neapdzīvotas, intervijā aģentūrai BNS sacījis Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Ap 98% šo ēku ir privātā īpašumā.

"Mēs praktiski esam noslēguši programmu ar pašvaldībai piederošo graustu sakārtošanu. Taču privātie grausti ir problēma. Viena daļa no šiem graustiem pieder bankām, daļu administrē maksātnespējas administratori. Tādēļ tiesiski mēs tiem nevaram tikt klāt. Jāsaka gan, ka arī bankas ir sakustējušās. Piemēram, "Nordea Banka" pirms kāda laika nojauca milzīgu graustu, kur kādreiz atradās slavenais vefiešu ēdināšanas kombināts. Nesen mēs pieņēmām lēmumu par viena "Swedbank" meitas uzņēmumam "Ektornet" piederoša grausta piespiedu sakārtošanu. Mēs ar katru mēnesi iegūstam jaunas zināšanas, kā mēs varam nonākt pie rezultāta sarunās ar īpašniekiem arī bez sodiem. Papildus problēmas gan ir, ja ēkai ir vēstures pieminekļa statuss," tā vicemērs.

Ameriks norādījis, ka "tipisks piemērs" ir ēka Rīgā, Alberta ielā 6 ,kur nesen nokrita daļa no balkona. "Ņemot vērā, cik daudz tūristu staigā pa Alberta ielu, tas bija gandrīz vai brīnums, ka kāds nebija palicis apakšā. Šī ēka pieder vienam Igaunijas investoram, kuram vienlaikus pieder arī daļa no slavenā grausta Marijas ielā. Es arī konkrēti pateicu – nākošreiz, kad šis igaunis brauks uz Latviju, var gadīties, ka viņš pa taisno brauks uz cietumu. Lai gatavo sauso pārtiku," piebilda Ameriks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!