Foto: LETA
Rīgas pilsētas Būvvalde šogad sākusi vērienīgu adrešu reformu galvaspilsētā, kuras laikā tiks nomainītas tūkstošiem adrešu. Lai nerastos nevajadzīgi pārpratumi, būvvalde aicina iedzīvotājus sekot līdzi publiskajā telpā izvietotajai informācijai par plānoto vai jau notikušo adrešu maiņu.

Pirms adrešu maiņas trīs nedēļu garumā attiecīgajā apkaimju grupā tiek organizēta publiskā apspriešana, par ko informācija tiek publicēta izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kā arī informācija par publiskās apspriešanas norisi tiek izvietota uz afišu stabiem, poliklīnikās, bibliotēkās, Latvijas Pasta nodaļās, kas apkalpo teritoriju, kurā adrešu maiņa tiek plānota,Rīgas domes Klientu apkalpošanas centros, attiecīgās izpilddirekcijas telpās, Būvvaldē, pie iestādes (skolas), kurā norisināsies publiskās apspriešanas sanāksme, kā arī pie ēkām, kurām jāmaina adrese, tiek izvietoti informatīvi paziņojumi par publiskās apspriešanas sākumu un norisi, bet pēc pieņemtā lēmuma par adreses maiņu tiek izvietots paziņojums par adreses nomaiņu. Pēc sabiedriskās apspriešanas rezultātu izvērtēšanas tiek pieņemts lēmums par adresācijas maiņu un tas tiek publicēts "Latvijas Vēstnesī" un būvvaldes mājaslapā.

Sabiedriskā apspriešana jau ir notikusi un lēmumi par adresācijas maiņu pieņemti Bolderājas, Buļļu, Voleru, Spilves, Daugavgrīvas, Kleistu, Iļģuciema, Imantas apkaimēs, savukārt par adresācijas maiņu Beberbeķu, Mūkupurva un Pleskodāles apkaimēs patlaban notiek sabiedriskā apspriešana, kas turpināsies līdz 10.novembrim.

Publiskās apspriešanas laikā personām, kuru īpašumus skar adresācijas maiņa, ir iespējams izteikt argumentētu viedokli par konkrētas adreses maiņas iespējamību, aizpildot aptaujas anketu vai izsakoties publiskās apspriešanas sanāksmē. Aizpildot aptaujas anketu īpašniekus aicinām izmantot iespēju norādīt ēkai tuvāko vai galveno piebraukšanas ceļu, lai tiktu nodrošināta ēkas adreses numura piešķiršana sasaistē ar ielas nosaukumu no kuras tiek organizēta piebraukšana pie ēkas, ir iespējams izvēlēties piešķiramā adreses numura pierakstu gadījumos kad adreses numurs tiek veidots ar burtiem "A", "B" u.t.t. vai korpusiem, kā arī aicinām izmantot iespēju argumentēt adreses maiņas nepieciešamību citai ēkai, kurai konstatēta adreses atkārtošanās, jo šajā gadījumā vienai ēkai ir iespējams saglabāt pamatadreses numuru. Pēc publiskās apspriešanas tiks apkopoti saņemto aptauju rezultāti, un izdots Rīgas pilsētas būvvaldes lēmums par adresācijas maiņu šajās apkaimēs. Lēmums oficiāli stāsies spēkā pēc publikācijas "Latvijas Vēstnesī".

Kopš 2012.gada 1.jūnija Rīgas pilsētas būvvalde, pārņemot "Rīgas Ģeometra" funkcijas adrešu piešķiršanā un uzraudzībā, veica visu Rīgas pilsētas adrešu inventarizāciju. Rezultātā tika konstatēts, ka aptuveni 20% no ēku adresēm  neatbilst patlaban spēkā esošajam normatīvo aktu regulējumam, sagādājot neērtības gan pilsētas iedzīvotājiem, gan viesiem.

Atbilstoši situācijas izvērtējumam adresācijas maiņa Rīgā būs nepieciešama aptuveni 10 000 adresācijas objektu, ko paredzēts īstenot apmēram divos gados. Šajā procesā adreses tiek grupētas teritoriāli - apkaimju robežu griezumā. Katras publiskās apspriešanas laikā ir plānots sakārtot adreses no 500 līdz 800 ēkām.Nosaukumi tiks mainīti vai piešķirti arī vairākām ielām, kas, piemēram, ir sašķeltas ar apbūvi vai izbūvētām komunikācijām (viens ielas nosaukums tiek lietots savstarpēji tieši nesaistītām ielu trasēm) vai eksistē apvidū bez piešķirta nosaukuma.

Detalizēta informācija par adresācijas sakārtošanas projektu, t.sk. publisko apspriešanu, ir pieejama Rīgaspilsētas būvvaldes mājas lapā. Šajā sadaļā ir pieejami arī "meklētāji", kuros ir iespējams iepazīties ar konkrēto apkaimju, kurās norisinās publiskā apspriešana, adrešu meklētāju un kartēm. "Adrešu meklētājā" katrs interesents var ievadīt sev interesējošo adresi par apkaimi, kurā norisinās publiskā apspriešana, un pārliecināties par to, vai konkrētā adrese tiks mainīta, un, ja tiks mainīta, kāda būs iespējamā jaunā adrese. Savukārt "Kartogrāfiskajā materiālā" ir pieejamas konkrēto apkaimju kartes, kurās ēkas, kurām tiks mainīta adrese, ir izceltas citā krāsā ar klāt pievienotu jauno iespējamo adresi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!