Foto: Rīgas dome

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja šodien atbalstīja Rīgas Centrāltirgus revitalizācijas projekta tālāku attīstību, paredzot tā īstenošanai piešķirt papildus sešus miljonus eiro, noskaidroja domē.

Projekta vispārējais mērķis ir attīstīt Rīgas Centrāltirgus degradēto teritoriju.

Kā norādīja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Oksana Dumpe, plānots, ka projektu īstenojot tiktu atjaunota degradētā teritorija viena hektāra platībā, radot 30 jaunas darba vietas un piesaistot privātās investīcijas viena miljona eiro apmērā. Tāpat tiktu rekonstruētas Rīgas Centrāltirgus pagrabstāvu telpas, tai skaitā veikta inženierkomunikāciju izbūve un tiktu attīstīta kanālmala, kā arī tiktu veikta projekta autoruzraudzība, būvuzraudzība un veikti publicitātes pasākumi.

Projektam pieejamais maksimālais finansējums ir 3,24 miljoni eiro, ko 85% jeb 2,76 miljonu eiro apmērā veido Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējums. Rīgas pilsētas pašvaldības attiecināmā līdzfinansējuma daļa projektā ir 15% jeb 486 486 eiro.

Taču, kā norāda departamenta pārstāve, projekta kopējās izmaksas, atbilstoši izstrādē esošā būvprojekta risinājumiem tiek plānotas 4,74 miljonu eiro apmērā, līdz ar ko pieejamais finansējums tiek pārsniegts par 1,5 miljoniem eiro. Tādējādi Rīgas pašvaldībai sekmīgai projekta realizācijai ir nepieciešams nodrošināt papildus līdzfinansējumu 1,5 miljonu eiro apmērā.

Tāpat papildus līdzfinansējums nepieciešams Centrāltirgus kanālmalas infrastruktūras un publiskās ārtelpas sakārtošanas projekta īstenošanai.

Projekta vispārējais mērķis ir nodrošināt Centrāltirgus paviljonu apbūves ansambļa kultūrvēsturiskā mantojuma ilgtspējīgu pastāvēšanu un publisko pieejamību, izveidojot jaunus kultūrtūrisma pakalpojumus.

Plānots, ka projekta realizācijas gaitā tiks pārbūvēta kanālmala gar Kārļa baseinu un Centrāltirgus iela posmā no Maskavas ielas līdz Prāgas ielai, kas šo teritoriju padarīs par iedzīvotājiem un pilsētas viesiem pieejamu kultūras un atpūtas telpu un nodrošinās 30 000 tūristu apmeklējumu. Tāpat plānots nodrošināt būvprojekta autoruzraudzību, būvuzraudzību un veikt publicitātes pasākumus.

Dumpe norāda, ka projekta teritorijā tiks izveidota vēsturiskā ekspozīcija par Rīgas Centrāltirgu, kā arī Kārļa baseina kanālmalā tiks izveidota piestātne kuģīšiem, kas nodrošinās Vecrīgas sasaisti ar Rīgas Centrāltirgu pa pilsētas kanālu.

Šī projektam posmam pieejamais maksimālais finansējums ir 2,84 miljonu eiro, ko 85% jeb 2,15 miljonu eiro apmērā veido ERAF finansējums. Rīgas pašvaldības attiecināmā līdzfinansējuma daļa ir 426 921 eiro.

Projekta kopējās izmaksas, atbilstoši izstrādē esošā būvprojekta risinājumiem tiek plānotas 7,34 miljonu eiro apmērā, kas nozīmē, ka sekmīgai projekta realizācijai Rīgas domei nepieciešams nodrošināt papildus 4,5 miljonus eiro līdzfinansējuma.

Pārstāve norāda, ka projekta kopējās izmaksas šobrīd ir noteiktas provizoriski, izstrādājot būvprojektu. Faktiskās būvdarbu izmaksas tiks precizētas pēc būvdarbu iepirkuma noslēgšanās.

Galējo lēmumu par finansējuma piešķiršanu pieņems Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!