Foto: DELFI

Ņemot vērā Drošības policijas (DP) rekomendācijas, Rīgas pašvaldība biedrībai "Nepilsoņu kongress" neatļaus rīt, 25.aprīlī, pie Kongresa nama rīkot koncertu "Mēs gribam pārmaiņas", informēja Rīgas domē.

Šādu lēmumu pieņēmis Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR). Motivēts aizliegums kā administratīvs akts pasākuma organizatoriem tiks izsniegts piektdien.

Kā norāda Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa, pilsētas izpilddirektors saņēmis DP vēstuli, kurā norādīts, ka pasākuma laikā pastāv augsti sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējuma riski un ka koncerta organizatori nespēs nodrošināt kārtības uzturēšanu pasākuma laikā. Tādēļ DP aicina neizsniegt atļauju minētā pasākuma norisei.

DP uzskata, ka pasākuma būtība un tā saturs ir apzināti vērsti uz to, lai provokatīvā un izaicinošā veidā apzināti šķeltu sabiedrību un vairotu tajā ideoloģisko un etnisko spriedzi. Tā kā pasākums paredzēts pilsētas centrā, kur piektdienas vakarā apgrozīsies liels daudzums cilvēku, tas varot izraisīt fiziskas konfrontācijas riskus.

Policijas rīcībā esot informācija, ka koncertā varētu piedalīties arī radikāli noskaņotas personas, kuras orientētas uz konfrontācijas izraisīšanu.

"Nepilsoņu kongresa" aktīvists Aleksandrs Gapoņenko pagaidām nevēlējās komentēt šo pašvaldības lēmumu.

Kā ziņots, DP saņēmusi iesniegumus no vairākām personām saistībā ar nereģistrētās organizācijas "Nepilsoņu kongress" aktīvista un krievu valodas referenduma rīkotāja Aleksandra Gapoņenko pēdējā laika publiskajiem izteikumiem, par kuriem līdzīgas bažas paudis arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Pamatojoties uz iepriekš minētajiem iesniegumiem un ņemot vērā Gapoņenko daudznozīmīgi vērtējamos komentārus saistībā ar plānoto publisko pasākumu, DP ir izsaukusi viņu uz paskaidrojumu sniegšanu, noskaidroja DP.

Gapoņenko nesen Norvēģijas TV sižetā norādīja: "Pašreizējā valdība ir noskaņota apspiest protestus ar armijas spēku. Viņi to tā arī ir pateikuši. Un viņi iedomājas, ka Krievija noskatīsies, kā tiek apšautas sievietes un bērni, kuri cīnās par savām tiesībām mācīties dzimtajā valodā!"

Uz šiem izteikumiem asi reaģējis aizsardzības ministrs, kurš lūdzis tiesībsargājošās iestādes izvērtēt Gapoņenko izteikumus.

Gapoņenko pauda uzskatu, ka Vējonim ir jādemisionē, jo, pēc viņa domām, ministrs nespēj kontrolēt savā pārraudzībā esošās iestādes un cilvēku darbu vai arī sekmē tur notiekošos nepieļaujamos procesus.

Gapoņenko skaidroja, ka viņš Norvēģijas televīzijā atstāstījis Jāņa Vanaga teikto, ka Latvijas armija ir gatava reaģēt uz protestiem. Viņš norāda, ka tādā veidā tika iebiedēti krievvalodīgie, kas šobrīd iestājas par savām tiesībām. "Šādā saspringtā situācijā, kas valda pasaulē, šādi paziņojumi nav pieņemami," pārliecināts Gapoņenko.

"Nepilsoņu kongress" 25.aprīlī arī plāno rīkot koncertu ar nosaukumu "Mēs esam par pārmaiņām", kas būšot veltīts arī nepilsoņu jautājumam un izglītībai krievu valodā, savukārt Gapoņenko šo pasākumu sociālajos tīklos jau pozicionējis kā "vietējo Maidanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!