Foto: reini
Rīgas domes (RD) Finanšu un administrācijas lietu komiteja trešdien uzdeva Finanšu departamentam aizņemties sešus miljonus eiro, kas nepieciešami, lai īstenotu Rīgas Centrāltirgus atjaunošanas projektu.

Rīgas Centrāltirgus rekonstrukcija izmaksās 12 miljonus eiro, aplēsis Pilsētas attīstības departaments. Taču faktiskās būvdarbu izmaksas būs zināmas pēc iepirkumu noslēgšanās. Projektam ir divas daļas. Pirmajā par 7,3 miljoniem eiro rekonstruēs kanālmalu, bet otrajā par 4,7 miljoniem eiro atjaunos zem paviljoniem izvietotos pagrabus.

Eiropas Reģionālais attīstības fonds finansēs 5,1 miljonu eiro no kopējām izmaksām, bet pārējā summa jāsedz galvaspilsētai. Domes tēriņi par sešiem miljoniem eiro pārsniedz Rīgas plānotos izdevumus, tāpēc deputāti sēdē uzdeva Finanšu departamentam sagatavot lēmumprojektu par aizņemšanos.

Projekta finansēšanu pērn decembrī atbalstīja arī RD Pilsētas attīstības komiteja. Daļu līdzekļu RD ņems no budžeta programmas "Līdzfinansējums Eiropas Savienības fondiem un citiem projektiem". Programmā šogad pieejami 34,8 miljoni eiro, tostarp 22,1 miljons eiro no Rīgas pašvaldības un 11,9 miljoni eiro no valsts budžeta.

Pilsētas attīstības departaments skaidro, ka Centrāltirgus kanālmala pašlaik piesārņo pilsētvides ainavu, nav pieejama iedzīvotājiem, tās inženierkomunikācijas ir novecojušas, bet vēja brāzmas pilsētas kanālā regulāri iepūš atkritumus

Projektā rekonstruēs Centrāltirgus kanālmalu un piegādes zonu, kā arī Centrāltirgus ielu posmā no Maskavas ielas līdz Prāgas ielai. Kanālmalā arīdzan izvietos vēsturisko ekspozīciju par Centrāltirgu un kuģīšu piestātni.

Savukārt pazemes pagrabos zem paviljoniem, kas paredzēti produktu pirmreizējai apstrādei un uzglabāšanai, nedarbojas apkures un kondicionēšanas sistēmas, kas neļauj nodrošināt laikapstākļiem atbilstošu temperatūru.

Rekonstrukcija pagrabos plānota viena hektāra platībā, piesaistot privātās investīcijas viena miljona eiro apmērā. Tas ļautu radīt 30 jaunas darbavietas, paredz Pilsētas attīstības departaments.

Plānots, ka projekts noslēgsies 2021. gada beigās.

Rīgas Centrāltirgus būvniecību pabeidza 1930. gadā, zem paviljoniem divu hektāru platībā izbetonējot pagrabtelpas.

Rīgas Centrāltirgu pārvalda AS "Rīgas Centrāltirgus", kas 2016. gadā apgrozīja 6 951 783 eiro, nopelnot 45 735 eiro. Ieņēmumus togad kapitālsabiedrība guva no Centrāltirgus, Vidzemes tirgus un Āgenskalna tirgus tirdzniecības vietu iznomāšanas, telpu un ēku iznomāšanas, kā arī zemes gabalu iznomāšanas. Vērtīgākais kapitālsabiedrības apsaimniekotais objekts ir Centrāltirgus, kur uzņēmums guva 92,2% no kopējiem ienākumiem.

Āgenskalna tirgus vairs nav Rīgas Centrāltirgus pārziņā, jo šogad februārī Rīgas dome pārtrauca nomas līgumu par to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!