Foto: F64

Rīgas dome šodien atbalstīja priekšlikumu izmaksāt darba algu tiem Rīgas pilsētas pašvaldības darbiniekiem, kuri piedalīsies vienas dienas brīdinājuma streikā.

Par darba samaksas saglabāšanu nobalsoja 45 domes deputāti, bet astoņi deputāti, kuri pārstāv nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un partiju "Vienotība", nebalsoja.

Kā informēja "Vienotības" frakcijas pārstāvis, domes deputāts Nils Josts (V), partijas deputāti lēma nepiedalīties balsojumā par šo jautājumu, jo priekšlikums netika iesniegts atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai un deputātiem netika dots pietiekami ilgs laiks ar priekšlikumu iepazīties un to izvērtēt.

Samaksa tiks veikta no Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Kā šodien domes sēdē norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga, arodbiedrība ir pateicīga par pašvaldību atbalstu pedagogiem.

Streikā piedalīsies 75 vispārizglītojošās izglītības iestādes un 65 pirmsskolas izglītības iestādes, apvienojot 4966 izglītības darbiniekus.

Jau vēstīts, ka 27. novembrī paredzētajā streikā piedalīsies 850 izglītības iestādes. Streikā piedalīsies gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

LIZDA izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.

Biedrība "Vecāki ar izglītību" atbalsta pedagogu centienus panākt valdības un LIZDA konstruktīvu dialogu par izglītības reformas un finansējuma sabalansēšanu. Biedrība aicina vecākus pārliecināties, vai viņu bērnu izglītības iestāde piedalās streikā un kādus risinājumus tā piedāvā, ja vecākiem nav iespēju streika laikā nodrošināt bērna pieskatīšanu citur.

Jau rakstīts, ka LIZDA paziņojumu par brīdinājuma streika rīkošanu Seile 11. novembrī nosauca par pārsteidzošu. Ņemot vērā gan panāktās vienošanās, gan "stingrākas garantijas" par deviņiem miljoniem eiro pedagogu atalgojumam, Seile neredz racionālu izskaidrojumu šim paziņojumam.

Viņasprāt, ja puses bija vienojušās par nākamajiem soļiem un termiņiem situācijas uzlabošanai, LIZDA lēmums par streiku pirms noteiktajiem termiņiem, nesagaidot risinājumus, ir nesaprotams.

LIZDA rīcību Seile uzskata par atalgojuma reformas torpedēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!