Foto: F64

Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departaments izsludinājis iepirkumu aptaujai par galvaspilsētas iedzīvotāju pārvietošanos Rīgā un Pierīgā, auto skaitīšanai un transporta simulācijas modeļa aktualizēšanai, šīm aktivitātēm atvēlot līdz 165 289 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

RD skaidro, ka iepirkums īstenots projekta "Ilgtspējīga mobilitāte pilsētās un ikdienas pārvietošanās Baltijas jūras reģiona valstīs" ietvaros. Šajā projektā Rīga iesaistījusies kopā ar pilsētām no Polijas, Lietuvas, Zviedrijas un Igaunijas. Projekta mērķis ir pārvietošanos pilsētās padarīt "ilgtspējīgu un intermodālu".

Lai to panāktu, RD paredzējusi aptaujāt galvaspilsētas iedzīvotājus par viņu mobilitāti un aktualizēt Rīgas transporta simulācijas modeli. Modeļa atjaunošana paredz galvaspilsētas 429 zonu dalījumu paplašināt ar Pierīgas zonām, precizēt galvaspilsētas ielu tīklu un krustojumus, izvērtēt sabiedriskā transporta pieprasījumu, kā arī citas aktivitātes.

Tagadējais Rīgas transporta simulācijas modelis tapis no 1996. līdz 1998. gadam, skaidro RD. Modelis neļauj analizēt pasažieru plūsmu sadalījumu pa transporta veidiem, proti, ar kādu transporta veidu iedzīvotāji dodas savās gaitās. Iegūstot šādu informāciju, transporta un pilsētas plānošanas speciālisti varētu veiksmīgāk sadalīt pasažieru plūsmu Rīgā, izveidot "Park and Ride" sistēmu, novērtēt projektu ietekmi uz vidi, kā arī izstrādāt gaisa piesārņojuma un trokšņu kartes, uzsver dome.

Aptauja jāveic, lai iegūtu informāciju par rīdzinieku pārvietošanās paradumiem. Konkursa uzvarētājam būs jāveic iedzīvotāju anketēšana, iztaujājot respondentus par sociālekonomiskiem un mobilitātes jautājumiem. Paredzēts aptaujāt vismaz 4% no mājsaimniecību skaita katrā no 429 transporta zonām.

Konkursa uzvarētājam arīdzan būs jāskaita satiksme vismaz 100 skaitīšanas punktos visā Rīgā, pievēršot uzmanību gan gājējiem, gan velosipēdistiem, gan sabiedriskajam, vieglajam un kravas transportam.

Uzdevuma veikšanai RD noteikusi 28 mēnešus ilgu termiņu. Konkursā uzvarēs vislētākais piedāvājums. Piedāvājumu pretendenti var iesniegt līdz 8. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!