Foto: F64

Rīgas domē pirmdien ar koalīcijas partiju "Saskaņas centrs" (SC) un "Gods kalpot Rīgai" (GKR) deputātu balsu vairākumu nolemts izveidot nodibinājumu "Riga.lv" ar mērķi uzlabot pašvaldības oficiālās mājaslapas saturu, kā arī par pašvaldības līdzekļiem izdot sabiedrisko attiecību speciālistu veidotu laikrakstu, kas rīdzinieku pastkastītēs latviešu un krievu valodā reizi mēnesī tiks piegādāts bez maksas.

Opozīcijā esošo partiju "Vienotība" un "Visu Latvijai!"-''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK deputāti iebilda, ka laikraksts tiks izdots divās valodās, norādot, ka šāda rīcība ir pretrunā ar Valsts valodas likumu, kas nosaka, ka valsts un pašvaldības institūciju un uzņēmumu izplatītajai informācijai jābūt latviešu valodā. Deputāts Nauris Puntulis (NA) iebilda, ka laikraksta izdošana divās valodās būtu arī pretrunā ar likuma garu, kas paredz, ka valsts valoda ir sabiedrības integrācijas pamats.

Nacionālās apvienības deputāte Ieva Holma, atsaucoties uz Valsts valodas centra teikto, uzsvēra, ka Valsts valodas likuma 21.pants paredz, ka informāciju svešvalodā var izdot tikai tad, ja tā saistīta ar tūrismu, ieslodzīto tiesībām, epidēmijām, bīstamām infekcijas slimībām un ārkārtas situācijām. Tāpēc NA apņēmusies sekot, lai pašvaldības nauda netiktu šķērdēta valsts valodas nozīmes mazināšanai.

Tāpat domnieki iebilda, ka ir absurdi balsot par nodibinājuma izveidi, kura izmaksas nākamgad nav prognozējamas. Laikraksts tiks finansēts no pašvaldības budžeta līdzekļiem, piesaistot arī pašvaldības uzņēmumu līdzekļus. Šogad jaunā nodibinājuma valdes rīcībā tiks nodoti 25 000 latu, bet pagaidām nav zināms, cik šis laikraksts izmaksās nākamgad - kopējie izdevumu apjomi neesot aprēķināti, jo ne tirāža, ne viena numura veidošanas un izdošanas izmaksas vēl nav zināmas. Par to lemšot nodibinājuma valde, kad tā sāks strādāt.

Ģirts Lapiņš (NA) kritizēja, ka idejas finanšu plūsma ir necaurskatāma, jo nodibinājums tiks finansēts arī no Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību - "Rīgas ūdens", "Rīgas satiksme", "Rīgas namu pārvaldnieks" - līdzekļiem, līdz ar to izsekot reālajām "Riga.lv" izmaksām nebūs iespējams.

Tāpat Lapiņš kritizēja valdes sastāvu, norādot, ka lielāka uzticība laikrakstam būtu, ja to veidotu profesionāli cilvēki, kas izvēlēti konkursa gaitā. "Jautājums, vai Amerika padomnieks būs tas profesionālis, kas noteiks šo saturu. Ja saprotam, ka Amerika kunga padomnieks ir politiska figūra, man ir aizdomas, ka šis žurnāls pārvērtīsies par politisku instrumentu. Mēs visi labi zinām, ka mazāk nekā pēc gada būs Eiroparlamenta vēlēšanas un pēc gada - Saeimas vēlēšanas."

"Vienotības" deputāte Sarmīte Ēlerte uzskata, ka bezmaksas laikraksts ir anahronisms, kas nebūs dzīvotspējīgs, jo tas būs pārāk vispārīgs un nekonkrēts. "Cilvēku dzīves ritumi, pieredzes, paradumi kļūst arvien atšķirīgāki. 21.gadsimta cilvēkam nav nepieciešama informācija vispār par kaut ko, bet konkrēta informācija konkrētā laikā. Piemēram, ģimene, kurai gadiem jāstāv pazemojošā rindā uz vietu bērnudārzā, nav vajadzīga informācija par to, kā Ušakovs un Ameriks piekopj lentīšu griešanas biznesu," pauda Ēlerte. Viņa uzskata, ka šāda masu tirāžas avīze no rīdzinieku viedokļa ir bezjēdzīga līdzekļu šķiešana un laikraksts kļūs par platformu politiskai aģitācijai.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) skaidroja, ka ir ļoti svarīgi, lai rīdzinieki saņemtu pēc iespējas plašāku informāciju par to, kas Rīgā ir pieejams, lai saņemtu informāciju par izglītību, sociālajiem jautājumiem, par to, kā siltināt mājas, par komunālo sfēru, par domes pieņemtajiem lēmumiem un citiem jautājumiem.

Ameriks arī norādīja, ka Rīga praktiski ir viena no pēdējām pašvaldībām Latvijā, kurai šādas avīzes nav. Par piemēru viņš minēja Cēsu un Mārupes pašvaldības, kurās valdošā partija ir "Vienotība". Šo pašvaldību izdotajos bezmaksas laikrakstos jūlijā un septembrī uz vāka redzami pašvaldību vadītāji. "Mēs šādi nerīkosimies un visa informācija tiks atspoguļota korekti," piebilda Ameriks.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) savukārt norādīja, ka Rīgas domes departamenti, struktūrvienības, kapitālsabiedrības izdod bukletus un skrejlapas kopumā par 400 000 latu gadā. "Riga.lv" mērķis ir pārtraukt šo informatīvo izdevumu drukāšanu un visu informāciju ielikt avīzē. Nodibinājuma valdes uzdevums būs izdot laikrakstu uz to ietaupījuma rēķina, kas radīsies, kad domes kapitālsabiedrības pārtrauks izdot bukletus.

"Nevaru apšaubīt Ēlertes pieredzi manipulēt ar medijiem. Ēlerte un [Olafs] Pulks šajā laikrakstā netiks publicēti, tāpat kā visi pārējie, jo avīze būs tikai par saimnieciskiem un komunāliem jautājumiem. Tā būs "Rīdzinieka rokasgrāmata bez politikas, "Vienotības" un "Saskaņas"", uzsvēra Ušakovs.

Ušakova paziņojums, ka bukletu izdošana tiks pārtraukta, radīja jaunu sašutuma vilni opozīcijas domnieku rindās. "Vienotības" deputāti bažījās, ka šādā veidā rīdziniekiem vairs nebūs pieejama konkrēta specifiska informācija, kas iedzīvotājam nepieciešama konkrētā situācijā un konkrētā laikā, bet to aizstās ar vispārīgu izdevumu un politisko aģitāciju.

Saskaņā ar Rīgas pašvaldības skaidrojumu laikraksta izdošanas mērķis ir nodrošināt pašvaldībai iespēju operatīvi un pilnvērtīgi informēt iedzīvotājus, bet nākamais solis būs pašvaldības oficiālās tīmekļa vietnes "www.riga.lv" pārveide un uzlabošana. "Pašvaldības laikrakstā tiks sniegta iedzīvotājiem ļoti nepieciešama, detalizēta informācija par praktiskām tēmām, kas bieži vien neatbilst komercmediju formātam," apgalvo domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Nodibinājuma valdē tiks iecelta Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna, bijušā Rīgas vicemēra Ainara Šlesera partijas LPP/LC bijušais preses sekretārs Ģirts Dripe, kurš tagad domē ir Amerika padomnieks, kā arī Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītājs Andris Konošonoks. Par atbildīgo iestādi Rīgas pilsētas pašvaldības līdzdalības nodibinājumā "Riga.lv" nodrošināšanai paredzēts noteikt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!