Foto: F64

Rīgas dome (RD) trešdien, 29. augustā, apstiprināja ienākumu kritērija paaugstināšanu sociālo pabalstu saņemšanai.

Izmaiņas saistošajos noteikumos "Par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā" 21. augustā atbalstīja arī RD Sociālo jautājumu komiteja.

Turpmāk tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu būs ģimenei vai atsevišķi dzīvojošai personai, kas ir deklarējušas pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, dzīvo atbilstoši iesniegumā norādītajai adresei un kuru vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 320 eiro katram ģimenes loceklim vai atsevišķi dzīvojošai personai darbspējīgā vecumā mēnesī, bet atsevišķi dzīvojošam vecuma vai invaliditātes pensijas vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējam nepārsniedz 400 eiro mēnesī.

Iepriekš šis slieksnis bija attiecīgi 284 eiro un 355 eiro.

No 192 eiro uz 221 eiro un no 234 eiro uz 270 eiro ienākumu slieksnis paaugstināts tiesībām saņemt pabalstu veselības aprūpei. Saistībā ar pabalstu veselības aprūpei turpmāk pabalsts pacienta iemaksu segšanai būs 100 eiro kalendārajā gadā.

Ienākumu kritēriju tiesībām saņemt pabalstu izglītības ieguvei paaugstinās no 35 līdz 50 eiro. Pabalstu piešķirs izglītojamam no piecu gadu vecuma, kurš apgūst obligāto bērnu sagatavošanu pamatizglītības ieguvei un izglītojamam, kurš nav sasniedzis 21 gadu vecumu un apgūst vispārizglītojošo vai profesionālo izglītību.

Lai saņemtu pabalstu krīzes situācijā, klientam būs trīs mēnešu laikā jāiesniedz iesniegumu un dokumentu kopijas, kas apliecina krīzes situācijas faktu.

Izmaiņas saistošajos noteikumos paredz ieviest pabalstu patstāvīgas dzīves sākšanai pilngadīgai personai pēc sociālās aprūpes centra pamešanas. Uz pabalstu varēs pretendēt persona, kurai rehabilitācijas rezultātā vairs nav nepieciešami centra pakalpojumi un kura pakalpojumus saņēma pamatojoties uz Rīgas Sociālā dienesta pieņemto lēmumu.

Pabalsta mērķis ir nodrošināt personu, kurai tiek izīrēta pašvaldības dzīvojamā telpa ar ikdienā nepieciešamo sadzīves priekšmetu minimumu. Pabalsta apmērs šo priekšmetu iegādei nevarēs pārsniegt 430 eiro.

Saistošie noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", atskaitot pabalstu izglītības ieguves atbalstam, kurš stāsies spēkā ar 2019. gada 1. jūniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!