Foto: LETA

Rīgas domes (RD) Pilsētas īpašuma komitejas deputāti pirmdien, 12. novembrī, konceptuāli atbalstīja ieceri privātīpašniekam iemainīt Zaķusalas krastmalu pret Zaķusalā pagaidām vēl neizbūvētu ielu.

Zaķusalas teritorijas lokālplānojumā, ko drīzumā plānots nodot publiskai apspriedei, iekļauti trīs SIA "Merks" meitasuzņēmumam "Zaķusala Estates" piederoši nekustamie īpašumi.

Uz šiem īpašumiem "Zaķusala Estates" plāno izbūvēt ielu un komunikācijas, bet vēlāk to iemainīt pret pašvaldībai piederošo Zaķusalas krastmalu, kas ir tuvāk Daugavai.

Plāns paredz, ka RD iegūs 20 271 kvadrātmetru plašu zemesgabalu, bet "Zaķusala Estates" iegūs 14 900 kvadrātmetru plašu īpašumu, kas ir tuvāk upei un līdz ar to var izrādīties "pievilcīgāks kumoss" nākamo māju iemītnieku acīs.

"Zaķusala Estates" priekšlikums paredz, ka uzņēmums par saviem līdzekļiem izbūvēs ielu un komunikācijas pie Daugavas. Kad šo ielu nodos ekspluatācijā, "Zaķusala Estates" to atdāvinās pašvaldībai, pretī saņemot šobrīd pašvaldībai piederošos īpašumus gar Daugavu.

"Šis ir konceptuāls lēmums. Būvēšana prasīs gana ilgu laiku. Spēkā jāstājas vēl vairākiem saistītiem lēmumiem. Turklāt iela vēl būs jānodod ekspluatācijā," paskaidroja RD Īpašuma departamenta Īpašuma atsavināšanas pārvaldes priekšnieka vietniece īpašuma iegādes jautājumos Elita Rorbaka.

Plānots, ka nākotnē satiksme no Zaķusalas krastmalas pārcelsies uz plānoto ielu. Savukārt Zaķusalas krastmalu, kas atrodas Zaķusalas ziemeļaustrumu krastā, varētu pārveidot par promenādi.

SIA "Metrum" izstrādātajā Zaķusalas lokālplānojumā, ko drīzumā nodos publiskai apspriedei, rakstīts, ka Zaķusalas promenāde kļūs par "vienu no retajām vietām Rīgā, kur apbūvi un promenādi nenodalīs iela un to būs iespējams attīstīt kā brīvu un publiski pieejamu rekreācijas zonu ar publiskiem un komercobjektiem ēku pirmajos stāvos, kā piemēram veikaliem un galerijām."

Pilsētas attīstības departaments prognozē, ka darījums varētu notikt pēc apmēram 30 gadiem, kad būs noslēgusies Zaķusalas lokālplānojuma īstenošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!