Foto: F64
Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisijas sēdē šodien vienbalsīgi nolemts aicināt Zolitūdes traģēdijas vietā esošā nekustamā īpašuma īpašniekus ētisku un morālu apsvērumu dēļ nojaukt zemesgabalā esošo daudzstāvu būvi un mainīt zemesgabala zonējumu, informēja Rīgas domes Īpašuma departamentā.

Komisija aicina līdz šī mēneša beigām Priedaines ielas 20 īpašniekus iesniegt daudzstāvu būves tehnisko atzinumu.

"Ja būves tehniskajā apsekošanā būs konstatēti tādi apstākļi, kas rada šaubas par būves ekspluatāciju ilgtermiņā, tad komisija uzdos Rīgas domes Īpašuma departamentam sagatavot domes lēmumprojektu par būves piespiedu nojaukšanu. Neatkarīgi no tehniskās apsekošanas atzinuma rezultātiem komisija aicina īpašniekus, izvērtējot morālos un ētiskos apsvērumus, nojaukt būvi, tādējādi izrādot cieņu visiem, kurus skārusi Zolitūdes traģēdija," sanāksmē norādīja komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Komisija arī nolēma ierosināt Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam veikt grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos "Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi", paredzot minēto teritoriju kā "Apstādījumu un dabas teritoriju".

Komisija nolēma izslēgt bijušā tirdzniecības centra ēkas virszemes daļas atlikušās konstrukcijas no vidi degradējošu un cilvēku drošību apdraudošu būvju saraksta, jo pieguļošā teritorija ir norobežota ar pagaidu saliekamo žogu un tai tiek nodrošinātā teritorijas apsardze. Ir veikta ēkas virszemes daļas atlikušo bīstamo konstrukciju demontāža, būvgružu izvešana ir pabeigta, un teritorija ir sakopta.

Vidi degradējošu būvju komisija ar Rīgas domes lēmumu izveidota 11.februārī, lai nodrošinātu vidi degradējošu, sabrukušu un cilvēku drošību apdraudošu būvju klasificēšanu, kā arī veicinātu ieinteresēto institūciju efektīvu sadarbību. Jaunizveidotās komisijas galvenais uzdevums ir klasificēt vidi degradējošas, sabrukušas vai cilvēku drošību apdraudošas ēkas un būves. Komisijas kompetencē ir arī paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piešķiršana īpašumiem, kuriem ir piešķirta grausta klasifikācija.

Komisijā darbojas Rīgas pašvaldības atbildīgās institūcijas un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvji. Komisijas sēdes notiek pēc aktuālo jautājumu risināšanas nepieciešamības, bet ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!