Foto: LETA

Rīgas dome (RD) trešdien, 28. martā, pirmo reizi izmantoja pašvaldības nolikuma grozījumos iestrādāto iespēju nodot "diskutablo" jautājumu otrreizējai caurskatīšanai komitejā.

Pirmdien, 26. martā, ārkārtas RD sēdē pieņemtie nolikuma grozījumi paredz, ka mēram Nilam Ušakovam (S) ir tiesības pārtraukt deputātu jautājumu uzdošanu, ja par vienu lēmuma projektu prašņāšana pārsniegs 20 minūtes.

Tā arī notika trešdienas domes sēdē, kad jautājumu uzdošana "Rīgas pilsētas arhitekta biroja" vadītājam Gvido Princim ieilga deputātes Ineses Andersones (V) intereses dēļ. Kad jautājumiem atvēlētais laiks iztecēja, Ušakovs pārtrauca deputātus.

Mērs norādīja, ka rindā uz jautājumu uzdošanu vēl gaida vairāki deputāti. Tāpēc deputātiem un Princim būs jāatgriežas Pilsētas attīstības komitejā, kur iztaujāšana varēs turpināties.

Kad komitejā lēmumprojekts par biroja 2018. gada plānu gūs apstiprinājumu, tas vēlreiz nonāks RD sēdē, kur jautājumu uzdošanas daļu izlaidīs, uzreiz pārejot pie debatēm.

Šī bija pirmā reize, kad pēc pašvaldības nolikuma grozījumu izdarīšanas Ušakovs izmantoja iespēju atlikt jautājuma skatīšanu. Opozicionāri pret lēmumu īpaši neprotestēja.

Vēstīts, ka RD pirmdien, 26. martā, sasauca ārkārtas sēdi, lai "apietu" Gerharda rīkojumu un pieņemtu jaunus nolikuma grozījumus. Proti, mēra Ušakova parakstīti pašvaldības nolikuma grozījumi spēkā stājas nākamajā dienā – otrdien. Lai gan domes opozīcija centās ievilkt sēdi līdz pusnaktij, kas nozīmētu, ka grozījumi spēkā stātos trešdien, domes koalīcijai izdevās panākt savu un lēmumprojektu pieņemt.

Jaunā redakcija paredz, ka mēram Ušakovam ir tiesības pārtraukt deputātu jautājumu uzdošanu, ja par vienu lēmuma projektu prašņāšana pārsniegs 20 minūtes. Par pašvaldības budžetu nedrīkst diskutēt ilgāk par 90 minūtēm. Ušakovam arīdzan ir tiesības pārtraukt deputātu uzstāšanos, ja domnieki pārkāpj sēdes reglamentu. Savukārt brīžos, kad atlikta jautājuma skatīšana, līdz nākamajai sēdei deputāti var uzdot ziņotājam jautājumus un pieprasīt no viņa informāciju attiecīgo komiteju sēdēs.

Otrdien, 27. martā, RD notika sēde par budžeta grozījumu pieņemšanu. Šajā sēdē spēkā bija 90 minūšu limits jautājumu uzdošanai. Opozīcijas deputātiem izdevās šo slieksni sasniegt, bet pēc Jura Pūces (LA) ierosinājuma pie iespējas iztaujāt ziņotāju tika arī jautājumu rindā gaidošie domnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!