Foto: DELFI

Kopš pagājušā gada vidus līdz šā gada sākumam Rīgas domes Satiksmes departaments noslēdzis 26 līgumus par Rīgas ielu remontu būvuzraudzību ar SIA "Bild", kas pirms pāris gadiem piederēja atstādinātajam Būvdarbu uzraudzības nodaļas vadītājam Uģim Brožam, svētdien vēstīja LTV raidījums "de facto".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) departamentā ir izņēmis visus līgumus ar šo uzņēmumu, kā arī nopratinājis tagadējo īpašnieku.

Raidījums atgādina, ka jūnija vidū Rīgas domes Satiksmes departamentā (RDSD) ieradās KNAB darbinieki. Viņus interesēja departamenta Būvdarbu vadības nodaļas vadītāja Brožas kabinets. Vienlaikus kratīšana notika arī uzņēmuma "LNK Industries" birojā, kur uz laiku tika aizturēti četri darbinieki. Toreiz uzņēmumā atzina, ka KNAB interesējas par "LNK" veiktajiem papildu darbiem Salu tilta rekonstrukcijā – atbildīgais par šo Satiksmes departamenta iepirkumu bija Broža, kuru tiesa atteicās apcietināt, tāpēc viņam tagad ar drošības līdzekli liegts pildīt pienākumus un pat tuvoties savai darbavietai.

Tagad "de facto" noskaidrojis, ka Salu tilts nav vienīgais satiksmes infrastruktūras objekts, par kura būvdarbiem radušās aizdomas korupcijas apkarotājiem. Izmeklēšana pēta arī departamenta līgumus par būvuzraudzību ar SIA "Bild" – uzņēmumu, kurš agrāk piederēja Brožam.

"2014. gada sākumā, divas nedēļas pirms Brožas kļūšanas par nodaļas vadītāju un līdz ar to par amatpersonu, kurai jāsniedz deklarācija, SIA "Bild" daļas ieguva šahists Matīss Mustaps. Kā īsti tas noticis, Mustaps neatklāja, nekomentējot to, vai ir arī reālais īpašnieks," klāstīja "de facto".

Vēlāk gan Mustapa advokāte Katarīna Sniedze atzina, ka KNAB Mustapu ir pratinājis kā liecinieku par SIA "Bild". Viņš ir aicināts sniegt paskaidrojumus kā uzņēmuma dalībnieks, un tā esot bijusi viena saruna 15 minūšu garumā, kuras laikā Mustaps sniedzis visu informāciju, kas ir viņa rīcībā.

Komentējot to, kāpēc pie līgumiem tik bieži tika ar Brožu agrāk saistītais uzņēmums, RDSD jaunais vadītājs Emīls Jakrins sacīja: "Pārsvarā apzināšana ir no tiem darbu veicējiem, kas ir zināmi mūsu departamentā. Viņi tiek apzināti, mutiski tiek uzprasīts cenu piedāvājums un saņemts".

Broža ar advokāta starpniecību paziņoja, ka nekādus komentārus nesniegs. Savukārt SIA "Bild" valdes loceklis Kaspars Reinholds, kuram kopš pagājušā gada maija pieder gandrīz ceturtā daļa uzņēmuma, nekomentē to, kurš ar SIA "Bild" slēdza līgumus no departamenta puses, vai savu statusu kriminālprocesā.

Kopš pagājušā gada jūnija līdz šā gada janvārim RDSD ar SIA "Bild" noslēdza 26 līgumus par dažādu būvobjektu būvuzraudzību Rīgas ielās, piemēram, par Salu tilta renovāciju un Barona ielas seguma atjaunošanu. Līgumu summas ir salīdzinoši nelielas – tās nepārsniedz 4 tūkstošus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, taču kopējā summa pārsniedz 85 tūkstošus eiro.

Šajā būvsezonā ir pabeigti 12 SIA "Bild" uzraudzīti objekti, par ko uzņēmumam samaksāti kopumā 40 tūkstoši eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!