Foto: F64
Pilsētas izpilddirektoram plāno piešķirt tiesības noteikt liegumu atrasties uz konkrētas ūdenstilpes ledus, ceturtdien vienojās Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja, portālu "Delfi" informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Rīgas Pašvaldības policijai būs jāsagatavo attiecīgie grozījumi Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumos.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, komentējot lēmumu, atzīmēja, ka jautājums par cilvēku drošību uz ledus tika pārrunāts komitejā jau pērnajā pavasarī, taču risinājums netika atrasts, jo pārraugošā institūcija – Vides un reģionālās attīstības ministrija – tā arī nav deleģējusi pašvaldībai tiesības noteikt attiecīgo liegumu.

"Nesenie notikumi, kad uz dreifējoša ledus gabala jūrā tika aizskaloti daudzi desmiti cilvēku, šo problēmu aktualizēja ļoti krasi. Pateicoties valsts un pašvaldības dienestu operatīvai un profesionālai rīcībai, nelaimi izdevās novērst, taču iznākums varēja būt arī krietni bēdīgāks," uzsvēra Turlais.

"Mēs vairs nevaram gaidīt, ir nepieciešams šā procesa regulējums. Cilvēkiem, kuri paši nespēj novērtēt briesmas un pakļauj savi un savus bērnus riskam, skaidri jānorāda, kad un kur ledus kļūst tik bīstams, ka atrašanās uz tā var draudēt ar bojāeju. Šis ir loģisks pamatojums arī turpmākajai rīcībai – iedzīvotāju informēšanai un brīdināšanai. Taču pieredze rāda, ka ar to vien atbildības izjūtu ieaudzināt nevar. Tāpēc mēs atbalstām Iekšlietu ministrijas iniciatīvu iestrādāt Administratīvo pārkāpumu kodeksā normu par administratīvā soda piemērošanu par pašvaldības noteiktā lieguma pārkāpumu," pauž Turlais.

"Protams, lieguma rāmjiem ir jābūt elastīgiem – atkarībā no laika apstākļiem. Ledus biezums un tā kvalitāte upēs un ezeros, sala un atkušņa mija, jūras piekrastes vēja virziens ir faktori, kuri jāņem vērā. Pilsētas izpilddirektoram ir jābūt tam, kurš, konsultējoties ar meteorologiem, hidrologiem un glābšanas dienestu speciālistiem, pieņems lēmumu," sacīja Turlais.

Jau ziņots, ka aizvadītajās Lieldienu brīvdienās Jūrmalā un Vakarbuļļos Rīgas jūras līcī no krasta atlūza divi lieli ledus gabali, uz kuriem, atradās 223 cilvēki. Pārsvarā uz atlūzušajiem ledus gabaliem atradās zemledus makšķernieki.

Vairākas stundas ilgusī cilvēku glābšana no jūrā ieskalotajiem ledus gabaliem noslēdzās veiksmīgi. No abiem atlūzušajiem ledus gabaliem visi 223 cilvēki krastā tika nogādāti ar glābšanas dienestu laivām, Rīgas brīvostas velkoņiem un Nacionālo bruņoto spēku helikopteriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!