Foto: Shutterstock
Izsolē par tiesībām nomāt Rīgas krematorijas telpas uzvarējis līdzšinējais nomnieks SIA "Rīgas kremācijas centrs - krematorija", pastāstīja izsoles komisijas loceklis Gints Zēla.

Kopumā kandidatūru izsolei pieteica trīs uzņēmumi - SIA "Sveces", "Apbedīšanas nams-krematorija" jeb "Jauna krematorija" un "Rīgas kremācijas centrs - krematorija". Izvērtējot pieteikumus, komisija atzina, ka pirmie divi pretendenti neatbilst izsoles nolikumam.

Komisija secināja, ka "Sveces" nav norādījusi informāciju par pieredzi kremēšanas sniegšanas jomā, kā arī nav pievienojusi četru darbinieku sertifikātus darbam ar ražotāja kremācijas krāsnīm. Savukārt, izskatot SIA "Apbedīšanas nams-krematorija" pieteikumu, izsoles komisija konstatēja, ka uzņēmums nav pievienojis darbiniekiem nepieciešamos sertifikātus. Līdz ar to abu pretendentu piedāvājumi vērtēti netika.

Izsoles uzvarētājs savā finanšu piedāvājumā par Rīgas krematorijas telpu un iekārtu lietošanu ikmēneša maksu norādīja 4000 eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Taču pēc "Jauna krematorija" pārstāvju vērtējuma, nomas maksa par Rīgas krematoriju mēnesī varētu būt ap 20 000 eiro bez PVN, kas būtu ieskaitāma Rīgas pilsētas budžetā.

Uzņēmuma pārstāvis Edgars Timpa pauda viedokli, ka izsoles nolikums nav godīgs, jo tas nepamatoti ierobežo pārējo pretendentu tiesības piedalīties izsolē un ir par labu tikai vienam pretendentam. Viņš norādīja, ka pie šādiem apstākļiem cietēji ir gan pārējie pretendenti, gan pati Rīgas pilsēta, kura gala rezultātā desmit gadu garumā neiegūs aptuveni 2,5 miljonus eiro.

Timpa norādīja, ka izsoles rezultātus plāno apstrīdēt tiesā.

Kā ziņots, SIA "Apbedīšanas nams - krematorija" jeb "Jauna krematorija" Administratīvajā tiesā iesniedzis prasību par to, ka izsoles nolikuma nosacījumi ir pretendentus ierobežojoši.

Tie nosaka, ka pretendentu personāla vidū bija jābūt darbiniekiem, kuriem ir pieredze un atbilstoši sertifikāti darbam ar Rīgas krematorijā esošajām gāzes kremācijas iekārtām. "Neviens neapstrīd, ka, lai ar tām darbotos, darbiniekiem jābūt apmācītiem, taču problēma ir tajā, ka konkrētā gāzes iekārta atrodas tikai Rīgas krematorijā un pirms darbības sākšanas tur apmācību iegūt nav iespējams," skaidroja Timpa. Proti, izsoles nosacījumi jau sākotnēji noteica, ka būtībā pretendents uz nomas tiesībām var būt tikai šobrīd tur saimniekojošais uzņēmums.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Rīgas kremācijas centrs-krematorija" pērn strādājusi ar 880 944 eiro apgrozījumu, kas ir kritums par 2%. Peļņa augusi par 6%, sasniedzot 48 507 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Videnieks Juris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!