Foto: PantherMedia/Scanpix
Pašvaldībai piederošā "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) mājās būtiski atšķiras maksa par atkritumu izvešanu, turklāt rēķini ir krietni augstāki nekā tirgus cena reģionā. Vairāki nozares pārzinātāji uzsver, ka varētu šo netaisnību mazināt, taču uzņēmums to nav darījis, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Atkritumu sistēma Rīgā no juridiskā viedokļa ir visai sarežģīta. Valda brīvais tirgus, kurā iedzīvotāji var izvēlēties sev operatoru, taču šāda kārtība neatbilst likumam. Pašvaldībai atkritumu izvedēji jāizvēlas konkursā, bet tā to vairākus gadus nav darījusi.

Pa šo laiku RNP mājās daļa iedzīvotāju maksā par atkritumiem vairāk nekā kaimiņi. Dažās apkaimēs pašvaldības uzņēmums savulaik konkursos izvēlējās lētākos atkritumu izvedējus. Vismazāk par atkritumiem jāmaksā Pļavniekos, daļā centra un Sarkandaugavā – no 5,09 līdz 5,65 eiro kubikmetrā bez nodokļiem, norāda raidījums.

Bet citur Rīgā šie paši atkritumu operatori – "Clean R", "Eco Baltia" un "Vides pakalpojumu grupa" no RNP prasa no 8,32 līdz 8,51 eiro. Tirgus cena atkritumu izvešanai Rīgas reģionā mēdz būt pat zemāka par pieciem eiro.

"RNP nesludina konkursus, jo pašvaldība ir tā, kas nosaka, kurās pilsētas zonās kādas kompānijas veic atkritumu izvešanu," to, kādēļ rēķini tik būtiski atšķiras, raidījumam skaidro RNP pārstāve Santa Vaļuma un apliecina, ka RNP turas pie vēsturiski noslēgtajiem līgumiem.

Taisnība, ka likums prasa pašvaldībai izraudzīties atkritumu izvedēju, taču Rīga to nav izdarījusi, Tādēļ pa vienām un tām pašām ielām uz blakus mājām braukā dažādi operatori, norāda LTV raidījums.

Gan atbildīgā ministrija, gan pati dome uzskata, ka RNP līdz atkritumu reformai pilsētā var meklēt lētākus atkritumu izvedējus. "Jā, RNP droši vien loģiski varētu izvēlēties vienu apsaimniekotāju visiem namiem, piemērojot vienu cenu. Tas ir RNP rokās," saka Rīgas domes Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš (ZZS).

Par atkritumu nozari atbildīgās domes mājokļu un vides komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) par atšķirīgiem rēķiniem zina, bet koalīcijā šis jautājums nav pārrunāts. "Par to atbild uzņēmums. Politiski es varu vērtēt tā vai savādāk, bet neviens, arī komitejas loceklis to nevar ietekmēt," saka Stepaņenko un aicina šos jautājumus uzdot RNP kapitāldaļu turētājam mēram Nilam Ušakovam (SC).

Mēra preses sekretāre rakstiskā atbildē norādīja, ka situācija ar vēsturiskajiem RNP līgumiem nav viennozīmīga un 29.decembrī par šo jautājumu domē nozīmēta tikšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!